Aanpassingen in huis

Door de ziekte of beperking van uw naaste kunt u problemen ervaren om de zorg in huis goed te organiseren. Een woningaanpassing kan helpen als u de zorg thuis wilt voortzetten en als uw naaste thuis wil blijven wonen. Zo kunt u via de Hulpwijzer van CZ snel zien wat er mogelijk is. Via de Wmo van de gemeente kunt u regelen om uw woning geschikt te maken voor uw zorgvrager.

 

Hulpwijzer van CZ

Via de CZ-Hulpwijzer heeft u snel antwoord op uw vragen over een woningaanpassing. U krijgt zo inzichtelijk wat er geregeld kan worden.

Ga naar de Hulpwijzer van CZ 

 

Aanpassingen aan uw woning door de gemeente

De aanpassingen die u via de Wmo van de gemeente kunt regelen zijn: de woning rolstoelgeschikt maken door een hellingbaan te plaatsen, een traplift plaatsen, een speciale keuken plaatsen, een aanpassing doen in de badkamer of een elektrische deuropener installeren.

Wanneer het gaat om woningaanpassingen zoals het plaatsen van een douchezitje, verwijderen van drempels, wandbeugels, verhoogd of verlaagd toilet, valt dit niet onder de Wmo en is het mogelijk om dit te regelen via een persoonsgebonden budget (pgb). U kunt zelf een aannemer of klusbedrijf inhuren. Als de gemeente de pgb-aanvraag goedkeurt, volgt er een brief met daarin het maximale budget. In de brief staat ook aan welke eisen de woningaanpassing moet voldoen.

Meer informatie over aanpassingen aan uw woning

 

Mogelijkheden via de zorgverzekeraar

De zorgverzekering vergoedt sommige hulpmiddelen of aanpassingen. Denk aan technologische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Ook wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking vallen onder de zorgverzekering van uw naaste.

Was this article useful for you?

+1