Advies en steun in de Mantelzorg | Den Haag mantelzorg

Advies en steun

Veel mensen vinden het heel gewoon dat ze zorgen voor een ander. Maar mantelzorg kan ook zwaar zijn. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt als je zorgt voor een naaste. Alleen dan hou je het vol. Onderdeel van goed voor jezelf zorgen, is met anderen te bespreken hoe jij je voelt: Op je werk, met vrienden, of met hulpverleners. Door met anderen over je zorgen te praten kun je samen oplossingen bedenken of iets veranderen aan hoe je nu de mantelzorg invult.

Kun je niet terecht bij familie of vrienden om te praten over hoe je je voelt? Of wil je niet altijd maar praten met dezelfde mensen? Misschien wil je juist andere mantelzorgers ontmoeten omdat zij je beter begrijpen? Op deze pagina verwijzen we je naar een aantal organisaties die je in contact kunnen brengen met lotgenoten of professionals.

In iedere Haagse wijk zijn er ontmoetingsplekken waar je binnen kunt lopen. Je ontmoet hier andere mantelzorgers en je kunt meedoen aan activiteiten. Je kunt hier altijd terecht om je verhaal te vertellen. En je kunt vragen om advies en ondersteuning. Vind meer informatie op de website van Haags Ontmoeten.

Mantelzorgers die zorgen voor een naaste met psychische problemen of een verslaving kunnen bij Kompassie terecht. Kompassie ondersteunt door naar je te luisteren, of je informatie en advies te geven. Deze ondersteuning krijg je van een coach die zelf ervaring heeft met het zorgen voor iemand met psychische problemen. De hulp van Kompassie is gratis en er zijn geen wachtlijsten. Het maakt niet uit of je naaste in behandeling is bij een GGZ-instelling of niet. Bezoek de website van Kompassie.

Wie zorgt voor de mensen die zorgen? Dat doet Mantelkring! Ontspanning en gezelligheid staan centraal, maar er is ook aandacht voor praktische en emotionele ervaringen. Je kunt wekelijks deelnemen aan wandelingen onder begeleiding van een coach. Daarnaast zijn er leuke, interessante en ontspannende activiteiten zoals maandelijkse themabijeenkomsten, Creatieve Salons en zondagse uitjes. Kun of wil je hier niet aan meedoen, maar heb je wel behoefte aan een luisterend oor? Dan neemt ons Aandachtcentrum graag regelmatig contact met je op.  Deelname aan Mantelkring is gratis. Meer informatie? Bel 088 – 7878 988 of vul het interesseformulier in.

Ben je mantelzorger voor iemand met een ziekte, beperking of aandoening die niet vaak voorkomt? En kun je daarom in Den Haag geen lotgenoten vinden? Via de patiëntenvereniging van degene voor wie je zorgt, kun je in contact komen met mantelzorgers op andere plekken in Nederland. Bekijk landelijke patiëntenorganisaties op de Nederlandse zorgkaart.
Bekijk Haagse patiëntenverenigingen op de Sociale Kaart Den Haag.
Een mantelzorgmakelaar weet exact hoe je de juiste hulp kunt aanvragen en regelt dit voor jullie. Ze kennen de wetten en vergoedingen. Ze bieden ook praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het doen van je zorgadministratie. Hierdoor heb je er zelf minder zorgen en werk van. Zo hou je meer tijd over voor je naaste, je baan of jezelf.

Een mantelzorgmakelaar kan vergoed worden. Bijvoorbeeld via een aanvullende zorgverzekering. Als je mantelzorger bent en je hebt een baan, dan kun je ook aan je werkgever vragen of zij de zorgmakelaar willen betalen. Veel werkgevers doen dit. En als je aan een aantal voorwaarden voldoet kan de gemeente de kosten ook betalen. Vind een mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt.

De landelijke organisatie Mantelzorg NL weet het meest over mantelzorg in Nederland.

Aan de medewerkers van de mantelzorglijn, die vaak zelf ook mantelzorger zijn of waren, kun je je verhaal vertellen. Ook kun je bij ze terecht als je vragen hebt over de zorg die je geeft. De mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via 030 – 760 060 55. Ook kun je je vraag stellen via Whatsapp. Vind meer informatie over de Mantelzorglijn.

In ieder stadsdeel in Den Haag is een Servicepunt XL. Hier kun je terecht met vragen over mantelzorg en hulp in de buurt. Of het nu over een vergoeding, WMO-aanvraag, je eigen gezondheid als mantelzorger of ondersteuning thuis gaat. Ook werken er ouderenconsulenten die je kunnen adviseren bij de mantelzorg voor een oudere. Vind een Servicepunt XL bij jou in de buurt.

 

X
X