Hulpmiddelen

Informatie over de verschillende hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat uw zorgvrager zijn/haar zelfstandigheid (deels) behoudt (of terugkrijgt). Dit kunnen fysieke of digitale hulpmiddelen zijn.

 

De Vilans hulpmiddelenwijzer

De Vilans hulpmiddelenwijzer geeft onafhankelijke informatie over bijvoorbeeld een scootmobiel of traplift, maar ook over speciale scharen, seniorenbedden of hulpmiddelen die het wassen en aankleden van iemand vergemakkelijken. Sommige hulpmiddelen kunnen betaald worden uit een persoonsgebonden budget (pgb).
Kijk bij de Hulpmiddelenwijzer

 

Ergotherapie voor de dagelijkse activiteiten

Ergotherapie stelt mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Dat doet een ergotherapeut door te helpen deze dagelijkse handelingen opnieuw uit te voeren. Maar ook door het aanpassen van een activiteit of de omgeving of het inzetten van een hulpmiddelen. Ook geeft een ergotherapeut voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar vanuit de zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer als uw naaste een aanvullende verzekering heeft.

Zoek een ergotherapeut bij u in de buurt

 

Thuiszorgwinkels

Bij thuiszorgwinkels kan iedereen terecht voor informatie en voor het kopen of lenen van hulpmiddelen. Ook zijn er mogelijkheden om technische hulpmiddelen (domotica) uit te proberen en te lenen.

Klik hier voor een overzicht van de thuiszorgwinkels

 

Hulpmiddelen regelen via de gemeente

Kan uw naaste zich door ziekte of een handicap niet (meer) goed redden in huis of daarbuiten? Een aantal hulpmiddelen kunnen vanuit de WMO vergoed worden. Denk hierbij aan een (elektrische) rolstoel, driewielfiets, scootmobiel, tillift, verrijdbare douche- of toiletstoel of sporthulpmiddelen.

Kijk hier voor meer informatie

 

Scootmobiel lenen

Als uw naaste tijdelijk wat minder goed ter been is, dan is het mogelijk om gebruik te maken van de leen-scootmobiel via een Servicepunt XL. Dit is beschikbaar in wijkcentrum De Burcht (Centrum) en wijkcentrum Mariahoeve (Haagse Hout).
Kijk hier voor meer informatie

 

Uw naaste veilig, ook als u er even niet bent

Als u niet continu aanwezig kunt zijn bij degene voor wie u zorgt, dan zijn er hele handige hulpmiddelen.

 

Personenalarmering

Om in geval van nood snel hulp te krijgen, is personenalarmering een goede oplossing. Degene voor wie u zorgt krijgt een kleine alarmzender om de hals of pols. Op deze manier kan hij/zij vanuit het hele huis om hulp vragen. De melding wordt ontvangen door de zorgorganisatie waarmee het contract is gesloten. Ook kunt u dit zelf zijn als mantelzorger. Als er medische redenen zijn voor personenalarmering, dan vergoed de zorgverzekering mogelijk een deel van de kosten.

Klik hier voor organisaties die het aanbieden

 

Sensara HomeCare

Dit is een uniek systeem waarmee mantelzorgers op afstand kunnen zien hoe het gaat. Dit kan door draadloze bewegingssensoren die beweging en activiteit detecteren en zo afwijkingen in het leefpatroon herkennen. Als mantelzorger wordt u gewaarschuwd via de bijbehorende app.

Kijk hier voor meer informatie

 

Andere slimme oplossingen

Er is ondertussen veel technologie om langer zelfredzaam te blijven én om in contact te blijven met de omgeving. Deze e-health oplossingen hebben de toekomst. Wilt u kennismaken met de verschillende mogelijkheden? In Den Haag zijn er mogelijkheden om dit uit te proberen in de iZi-woning, een 3-kamerappartement aan de Steenhouwersgaarde in Den Haag. Hier vindt u ruim 90 toepassingen die kunnen helpen om het voor u als mantelzorgers makkelijker te maken.

Meer informatie over slimme oplossingen

Was this article useful for you?

0