Hulp bij het dagelijks leven - Den Haag Mantelzorg - Jongeren

Hulp bij het dagelijks leven

Het huishouden doen, dat is veel werk. Als je mantelzorger bent moet je misschien ook het huishouden van iemand anders doen. Of je moet het helemaal alleen doen wanneer je mantelzorger bent van iemand die bij je inwoont. Hoe dan ook is dat zwaar. Heeft je naaste hulp nodig bij het boodschappen doen, koken of schoonmaken? Er zijn veel bedrijven die jullie hierbij kunnen helpen.

 

Thuis laten bezorgen
Bij veel supermarkten kun je boodschappen thuis laten bezorgen. Je kunt daarnaar vragen bij een supermarkt in de buurt of je kijkt op de website. Je bestelt de boodschappen via de website. Het is ook mogelijk om boodschappen voor iemand anders te bestellen. Die persoon betaalt zelf als de boodschappen worden bezorgd. Bij de meeste supermarkten moet je een minimaal bedrag aan boodschappen bestellen. Alleen boven dat bedrag komen ze de boodschappen bezorgen. Sommige supermarkten bezorgen ook een kleinere bestelling. Dan rekenen ze wel bezorgkosten.

Zelf ophalen

Je kunt boodschappen ook online bestellen en (laten) ophalen. Je kunt je boodschappen dan afhalen in de winkel bij een servicebalie of bij een ‘pick-up-point’. Het is makkelijk dat je dan niet alles zelf bij elkaar hoeft te zoeken in de winkel. Je zoekt thuis op je iPad of telefoon uit wat je nodig hebt. Alle boodschappen worden voor je verzameld en in kratten gezet. Hiervoor betaal je wel een paar euro extra.

Boodschappendienst

Bij een boodschappendienst vraag je om boodschappen uit de supermarkt of uit andere winkels. De boodschappen worden dan thuisbezorgd. Sommige boodschappendiensten werken met vaste winkels. Bijvoorbeeld een bakker, een groenteboer en een slager. Andere boodschappendiensten gaan naar de winkel die je zelf kiest. Sommige bedrijven helpen bij het boodschappen doen: iemand gaat mee naar de winkel en helpt. Je naaste krijgt dan hulp én heeft sociaal contact. Er zijn verschillende boodschappendiensten. Bijvoorbeeld van vrijwilligersorganisaties, seniorenorganisaties, de thuiszorg of commerciële boodschappendiensten. Vind meer informatie over boodschappendiensten via de Sociale Kaart Den Haag.
Kan je naaste niet zelf koken? Je kunt een maaltijd thuis laten bezorgen. Je kunt ook regelen dat hij of zij ergens kan eten.

Thuisgekookt

Sommige Hagenaars hebben zich opgegeven bij Thuisgekookt. Zij koken dan thuis een maaltijd die als buurtgenoot kunt bestellen. Je buurman of buurvrouw maakt het eten voor je en komt het brengen. Op de website van Thuisgekookt kun je zien of er iemand in de buurt kookt voor anderen. Je kunt ook op de website je bestelling doen.Vind meer informatie op de website van Thuisgekookt.

Wijkrestaurants

In Den Haag zijn er veel plekken waar je gratis of voor een klein bedrag een maaltijd kunt krijgen. Je kunt daar samen met andere mensen uit de buurt eten. Deze plekken heten wijkrestaurants. Wijkrestaurants zitten vaak in een kerk of buurthuis. Het is ook leuk om te helpen met koken en daarna samen met anderen te eten. Dat kan op verschillende plekken. Ben je op zoek naar een goedkoop restaurant waar je partner, ouder, kind of vriend elke dag kan eten? Dan is een restaurant van een woon-zorgcentrum misschien iets. Mensen met een Ooievaarspas die AOW ontvangen krijgen er vaak korting. Vind meer informatie over wijkrestaurants via de Sociale Kaart Den Haag.

Maaltijden aan huis

Eet degene voor wie je zorgt liever thuis? Dan zijn verse maaltijden of vriesverse maaltijden die dagelijks bezorgd worden misschien een oplossing. Er zijn bedrijven die maaltijden van de Hollandse pot maken. Maar je kunt ook internationale gerechten bestellen. Heeft degene voor wie je zorgt een speciaal dieet? Bijvoorbeeld zonder zout. Of eet diegene geen vlees? Daar kunnen ze rekening mee houden. Ook halalmaaltijden kun je laten bezorgen. Vind meer informatie over maaltijden aan huis via de Sociale Kaart Den Haag.
Voor hulp bij de administratie zijn er op de Sociale Kaart organisaties te vinden die je gratis kunnen helpen bij het invullen van formulieren, het ordenen van post en de persoonlijke administratie. Vind meer informatie over administratieve ondersteuning via de Sociale Kaart.

Heb je hulp nodig bij een klusje in huis of in de tuin? Doe een oproep op de website van Burenhulp Den Haag.

Lukt het (tijdelijk) niet om de hond uit te laten? Vind een hondenuitlaatservice via de Sociale Kaart Den Haag.   Of doe een oproep op de website van Burenhulp Den Haag. Misschien kan een buurman of buurvrouw je helpen.
Wil je huishoudelijke hulp aanvragen voor het schoonmaken van het huis van je naaste? Dat kan bij het WMO-loket van de Gemeente Den Haag. Dit kan via de website van de gemeente, per telefoon (070 – 353 75 00) of door een bezoek te brengen aan een stadsdeelkantoor. De gemeente bekijkt je aanvraag en beslist of jullie in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp.
X
X