InloggenRegistreren

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen

Cursussen

Het geven van mantelzorg is heel mooi, maar kan ook heel zwaar zijn. Onderstaand een overzicht van cursussen die u hierbij kunnen helpen. Er worden vaak ook bijeenkomsten georganiseerd door patiëntenverenigingen

Training Familiecoach GGz

Wilt u mantelzorgers tot steun zijn?
Voor de derde keer geeft Kompassie haar cursus Familiecoach, voor naastbetrokken vrijwilligers. Na afloop van de training kunt u mantelzorgers GGz ondersteunen, begeleiden en weer in hun kracht zetten.
 • Maandag 26 maart, 9 april, 23 april, 7 mei, 21 mei en 4 juni 2018, 14.00 - 17.00 uur, Kompassie, Laan 20 Den Haag.
Informatie / aanmelden: Rita van Maurik of 06 250 35 269. Zij kan je ook in contact brengen 
met familiecoaches GGz die de training hebben gevolgd, en die met alle plezier vertellen over hun ervaringen.

Vrienden maken (55+), workshop

Wie voor een ander zorgt, kan zijn/haar vrienden uit het oog verliezen. Wissel uw ideeën over vriendschap uit met andere deelnemers en probeer een aantal ‘contact-maken’ technieken uit.

 • Dinsdag 24 april 2018, 13.00 - 15.00 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - bij Indigo Preventie (pand PsyQ), aanmelden 

(H)erken de mantelzorger

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar (vrijwilligers)werk veel mensen ontmoet. Mantelzorgers weten vaak zelf niet dat ze mantenzorger zijn, ze vinden de zorg vanzelfsprekend. Na het volgen van deze workshop kunt u mantelzorgers (h)erkennen en met ze in gesprek gaan. De workshop bestaat uit theorie en oefeningen. 

 • 10 april, 13.30 - 16.00 uur, PEP Den Haag, Riviervismarkt 2.

Vrienden maken (55+), meerdaagse training

In deze training leert u hoe u uw contactvaardigheden kunt verbeteren en wisselt u met elkaar ideeën over vriendschap uit. Met een actieplan verlaat u de training. De training is specifiek ingericht voor 55+. Er is ook een training voor alle leeftijden (neem voor meer informatie contact op met ons secretariaat).

 • Informatiebijeenkomst dinsdag 8 mei 2018, 10.00 - 12.00 uur, vervolgdata dinsdag 22, 29 mei en 5, 12, 19 en 26 juni 2018 van 10.00 - 12.00 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - Gebouw PsyQ, aanmelden

Dementie

Deze training besteed in twee ochtenden op interactieve wijze aandacht aan de ziekte dementie. Er is veel aandacht voor de kenmerken die zichtbaar zijn en invloed hebben op uw dagelijkse leven als mantelzorger en hoe u hiermee om kunt gaan. Psychologen en praktijkopleiders van WZH bespreken met de deelnemers waar zij in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. 

Data & locaties:
* dinsdag 6 en dinsdag 20 maart 2018, 9.00 - 12.00 uur 
WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam
* Woensdag 5 september en woensdag 3 oktober 2018, 09.00 - 12.00 uur
WZH Sammersbrug | Lichtenbergweg 150 | 2532 AK Den Haag
* Donderdag 8 en 22 november 2018, 09.00 - 12.00 uur
WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam

Fysieke belasting & gezond werken

WZH geeft een praktische training die gericht is op uw eigen fysieke belasting en op die van de persoon die u begeleid. Ga voorbereid op stap door te oefenen en ervaringen uit te wisselen! De inhoud van de training is gericht op: rolstoel rijden, zelfredzaamheid bevorderen, gebruik van rollator, ondersteunen bij lopen, materiaal benutten, eigen fysieke belasting, juiste techniek inzetten, mobiliteit, praktische tips en activiteiten, schoeisel, observatievermogen, lastige situaties en samenwerken met zorgverleners.

* 12 maart 2018,10.00 - 12.00 uur WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam
* 12 juni 2018, 10.00 tot 12.00 uur WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam
* 20 september 2018, 10.00 - 12.00 uur WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam
* 12 december 2018,10.00 - 12.00 uur WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam

Aanmelden: servicedeskp&o@wzh.nl / www.wzh.nl/mantelzorgtrainingen

Omgaan met verlies (55+)

Ouder worden gaat gepaard met verlieservaringen (bv. dierbaren, gezondheid, werk, netwerk). In deze ondersteuningsgroep vindt u (h)erkenning, wisselt u ervaringen uit over het verwerken van het verlies en gaat u bekijken hoe u uw dagelijkse leven opnieuw kunt vormgeven.

 • start 8 mei, vervolgdata 15, 22, 29 mei, 5 juni en 12 juni 2018, van 14.30 tot 16.30 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - PsyQ gebouw, Aanmelden

Zorgcommunity: Rolstoelgebruik

Ervaar hoe het is om in een rolstoel te zitten en leer hoe je mensen in een rolstoel het beste kunt begeleiden. Twee bewegingstechnologen van Sophia Revalidatie laten je tijdens deze korte workshop ervaren wat het voor iemand kan betekenen om in een rolstoel te zitten en hoe deze persoon te behandelen.

Slikproblematiek

Leer wat slikstoornissen zijn en waarom het aanpassen van voedingsconsistenties kan helpen.

Je krijgt onder andere uitleg over slikstoornissen, het hoe en waarom van het aanpassen van voedingsconsistenties en hoe het beste dranken te verdikken.

Zorgen voor een naaste

Zorgen voor een naaste
"Wat als iemand in jouw omgeving een psychisch en/of verslavingsprobleem heeft?" Als je partner, kind, familielid of iemand anders in je omgeving psychische problemen heeft, dan heeft dit ook effect op jouw gezondheid. Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Je krijgt informatie en tips.

 • 13 november 2018, 10:00 - 11:30 uur, Weimarstaat 353, 2562 HL Den Haag - Bibliotheek Segbroek, Aanmelden

Mantelzorg en werk

De zelfhulpcursus “Mantelzorg&Werk” is voor iedereen die een betaalde baan combineert met zorg voor een dierbare. Deze gratis cursus is ontwikkeld door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid (AMC Amsterdam).

Bijzonderheden

 • Bestemd voor deelnemers van 23 jaar en ouder, die een betaalde baan van minimaal 12 uur per week combineren met minimaal 2 uur zorg per week en hierbij druk en stress ondervinden.
 • De cursus helpt bij het combineren van verzorgen, betaald werk en sociaal leven.
 • Deelnemers gaan zelf met het cursusmateriaal aan de slag op het moment dat hun het beste uitkomt.
 • Deelnemers moeten bereid zijn mee te doen aan het wetenschappelijk onderzoek dat bij deze cursus hoort. Het onderzoek bestaat uit het 3x invullen van een vragenlijst tijdens de (zelfbepaalde) cursusperiode.
 • Per cursus is er ruimte voor 150 deelnemers.

De cursus start of direct na aanmelding, of 8 weken na uw aanmelding. Dit hangt samen met de indeling in cursistengroepen. 

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus én het onderzoek kan bij de onderzoeker, dr. Edwin Boezeman:
Telefoon: 020 566 5340
E-mail: e.j.boezeman@amc.nl 

Leven met een partner of familielid met NAH

MEE Zuid-Holland Noord organiseert de cursus Leven met een partner of familielid met NAH. De datum wordt bekend gemaakt bij voldoende inschrijvingen.

Partnercursus Autisme

MEE Zuid-Holland Noord organiseert een Partnerscursus autisme. De datum wordt bekend gemaakt bij voldoende inschrijvingen.

e-Learning Herken de jonge mantelzorger

In deze e-learning leert u hoe u jongeren die voor hun naasten zorgen, herkent, begrijpt en ondersteunt. Leren over menselijk gedrag en relaties helpt u bij het vinden van de juiste oplossing binnen het gezin van de jonge mantelzorger, zodat zij minder druk meemaken. Een e-learning is een online lesprogramma. U leert aan de hand van tekst, beeld, video en toetsen, in uw eigen tijd, tempo en plek. 

e-Learning Mantelzorg

Deze e-learning geeft alle informatie over mantelzorg. Het programma bestaat uit twee onderdelen; basis en verdieping. In het basisonderdeel leert u hoe u mantelzorgers herkent, begrijpt en ondersteunt. In de verdieping leert u over het voorkomen en verminderen van de druk. Hierbij gaan we uit van de relaties van de mantelzorger.
Een e-learning is een online lesprogramma. U leert interactief; aan de hand van tekst, beeld, video en toetsen. Het grote voordeel is dat u dat in uw eigen tijd en tempo doet, op een plek die u zelf kiest. Heeft u in uw werksituatie of op een andere manier te maken met mensen die voor hun naaste zorgen? Deze e-learning werkt zeer verhelderend.

Samen dementievriendelijk

Als u iemand aan de telefoon hebt kun je geen gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal waarnemen. Wanneer uw gesprekspartner anders op uw vragen reageert dan u verwacht kan er meer aan de hand zijn dan u misschien denkt. Weet u wanneer er sprake is van dementie? Doe de leerzame online test / cursus van Samen Dementievriendelijk. Na elke vraag krijgt u uitleg en tips.