InloggenInschrijven

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen

Cursussen

Het geven van mantelzorg is heel mooi, maar kan ook heel zwaar zijn. Onderstaand een overzicht van cursussen die u hierbij kunnen helpen. Er worden vaak ook bijeenkomsten georganiseerd door patiëntenverenigingen

Workshop Mindfulness

Mindfulness helpt om je niet te veel te laten meeslepen in het jachtige bestaan. Het helpt je ook bij het herkennen van automatische reactiepatronen en zorgt dat je bewuster in het leven staat. Deze workshop is bedoeld voor iedereen vanaf 18 jaar die wil leren zijn aandacht meer in het hier en nu te houden en meer rust in zichzelf wil vinden.
  • 13 augustus 2018, 14.00 - 16.00 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - bij Indigo Preventie (pand PsyQ). De eenmalige workshop is gratis, er is ook een meerdaagse betaalde training.  Aanmelden

Vrienden maken (55+), workshop

Wie voor een ander zorgt, kan zijn/haar vrienden uit het oog verliezen. Wissel uw ideeën over vriendschap uit met andere deelnemers en probeer een aantal ‘contact-maken’ technieken uit.

  • Dinsdag 24 juli 2018, 13.00 - 15.00 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - bij Indigo Preventie (pand PsyQ), aanmelden 

Vrienden maken (55+), meerdaagse training

In deze training leert u hoe u uw contactvaardigheden kunt verbeteren en wisselt u met elkaar ideeën over vriendschap uit. Met een actieplan verlaat u de training. De training is specifiek ingericht voor 55+. Er is ook een training voor alle leeftijden (neem voor meer informatie contact op met ons secretariaat).

  • Informatiebijeenkomst dinsdag 14 september 2018, 14.00 - 16.00 uur, trainingsdata 5, 12, 19 oktober en 2 en 9 november 2018 van 14.00 - 16.00 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - Gebouw PsyQ, aanmelden

Fysieke belasting & gezond werken

WZH geeft een praktische training die gericht is op uw eigen fysieke belasting en op die van de persoon die u begeleid. Ga voorbereid op stap door te oefenen en ervaringen uit te wisselen! De inhoud van de training is gericht op: rolstoel rijden, zelfredzaamheid bevorderen, gebruik van rollator, ondersteunen bij lopen, materiaal benutten, eigen fysieke belasting, juiste techniek inzetten, mobiliteit, praktische tips en activiteiten, schoeisel, observatievermogen, lastige situaties en samenwerken met zorgverleners.

* 20 september 2018, 10.00 - 12.00 uur WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam
* 12 december 2018,10.00 - 12.00 uur WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam

Aanmelden: servicedeskp&o@wzh.nl / www.wzh.nl/mantelzorgtrainingen

Dementie

Deze training besteed in twee ochtenden op interactieve wijze aandacht aan de ziekte dementie. Er is veel aandacht voor de kenmerken die zichtbaar zijn en invloed hebben op uw dagelijkse leven als mantelzorger en hoe u hiermee om kunt gaan. Psychologen en praktijkopleiders van WZH bespreken met de deelnemers waar zij in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. 

Data & locaties:
* Woensdag 5 september en woensdag 3 oktober 2018, 09.00 - 12.00 uur
WZH Sammersbrug | Lichtenbergweg 150 | 2532 AK Den Haag
* Donderdag 8 en 22 november 2018, 09.00 - 12.00 uur
WZH Prinsenhof | Gravin Juliana van Stolberglaan 1 | Leidschendam

Omgaan met verlies 55+ (training)

Ouder worden gaat gepaard met verlieservaringen (bv. dierbaren, gezondheid, werk, netwerk). In deze ondersteuningsgroep vindt u (h)erkenning, wisselt u ervaringen uit over het verwerken van het verlies en gaat u bekijken hoe u uw dagelijkse leven opnieuw kunt vormgeven.

  • donderdag 20 en 27 september, 4, 11, 18 en 25 oktober 2018 van 9.30 - 11.30 uur, Lijnbaan 4, 2512 VA Den Haag - PsyQ gebouw, Aanmelden

Zorgen voor een naaste

Zorgen voor een naaste
"Wat als iemand in jouw omgeving een psychisch en/of verslavingsprobleem heeft?" Als je partner, kind, familielid of iemand anders in je omgeving psychische problemen heeft, dan heeft dit ook effect op jouw gezondheid. Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Je krijgt informatie en tips.

  • 13 november 2018, 10:00 - 11:30 uur, Weimarstaat 353, 2562 HL Den Haag - Bibliotheek Segbroek, Aanmelden

Mantelzorg en werk

De zelfhulpcursus “Mantelzorg&Werk” is voor iedereen die een betaalde baan combineert met zorg voor een dierbare. Deze gratis cursus is ontwikkeld door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid (AMC Amsterdam).

Bijzonderheden

  • Bestemd voor deelnemers van 23 jaar en ouder, die een betaalde baan van minimaal 12 uur per week combineren met minimaal 2 uur zorg per week en hierbij druk en stress ondervinden.
  • De cursus helpt bij het combineren van verzorgen, betaald werk en sociaal leven.
  • Deelnemers gaan zelf met het cursusmateriaal aan de slag op het moment dat hun het beste uitkomt.
  • Deelnemers moeten bereid zijn mee te doen aan het wetenschappelijk onderzoek dat bij deze cursus hoort. Het onderzoek bestaat uit het 3x invullen van een vragenlijst tijdens de (zelfbepaalde) cursusperiode.
  • Per cursus is er ruimte voor 150 deelnemers.

De cursus start of direct na aanmelding, of 8 weken na uw aanmelding. Dit hangt samen met de indeling in cursistengroepen. 

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus én het onderzoek kan bij de onderzoeker, dr. Edwin Boezeman:
Telefoon: 020 566 5340
E-mail: e.j.boezeman@amc.nl 

Leven met een partner of familielid met NAH

MEE Zuid-Holland Noord organiseert de cursus Leven met een partner of familielid met NAH. De datum wordt bekend gemaakt bij voldoende inschrijvingen.

Partnercursus Autisme

MEE Zuid-Holland Noord organiseert een Partnerscursus autisme. De datum wordt bekend gemaakt bij voldoende inschrijvingen.

Workshop Zorgcommunity: Rolstoelgebruik

Ervaar hoe het is om in een rolstoel te zitten en leer hoe je mensen in een rolstoel het beste kunt begeleiden.

Twee bewegingstechnologen van Sophia Revalidatie laten je tijdens deze korte workshop ervaren wat het voor iemand kan betekenen om in een rolstoel te zitten en hoe deze persoon te behandelen.

Details
Dinsdag 2 oktober
10.00-10.45 uur
Sophia Revalidatie, Vrederustlaan 180

>Schrijf je in voor de workshop

Training over slikproblemen bij volwassenen

Help jij als vrijwilliger wel eens bij eet en drinkmomenten, dan is het goed om te weten wat slikproblemen zijn. Tijdens deze training leer je van onze logopedisten alles over slikproblemen bij volwassenen.

Je leert over de oorzaken van slikproblemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen met een CVA. Ook leer je hoe je bijvoorbeeld dranken het best kunt verdikken.

Details
Donderdag 18 oktober
13.00-14.00 uur
Sophia Revalidatie, Vrederustlaan 1185 Den Haag 

>Schrijf je hier in voor de training 

e-Learning Herken de jonge mantelzorger

In deze e-learning leert u hoe u jongeren die voor hun naasten zorgen, herkent, begrijpt en ondersteunt. Leren over menselijk gedrag en relaties helpt u bij het vinden van de juiste oplossing binnen het gezin van de jonge mantelzorger, zodat zij minder druk meemaken. Een e-learning is een online lesprogramma. U leert aan de hand van tekst, beeld, video en toetsen, in uw eigen tijd, tempo en plek. 

e-Learning Mantelzorg

Deze e-learning geeft alle informatie over mantelzorg. Het programma bestaat uit twee onderdelen; basis en verdieping. In het basisonderdeel leert u hoe u mantelzorgers herkent, begrijpt en ondersteunt. In de verdieping leert u over het voorkomen en verminderen van de druk. Hierbij gaan we uit van de relaties van de mantelzorger.
Een e-learning is een online lesprogramma. U leert interactief; aan de hand van tekst, beeld, video en toetsen. Het grote voordeel is dat u dat in uw eigen tijd en tempo doet, op een plek die u zelf kiest. Heeft u in uw werksituatie of op een andere manier te maken met mensen die voor hun naaste zorgen? Deze e-learning werkt zeer verhelderend.

Samen dementievriendelijk

Als u iemand aan de telefoon hebt kun je geen gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal waarnemen. Wanneer uw gesprekspartner anders op uw vragen reageert dan u verwacht kan er meer aan de hand zijn dan u misschien denkt. Weet u wanneer er sprake is van dementie? Doe de leerzame online test / cursus van Samen Dementievriendelijk. Na elke vraag krijgt u uitleg en tips.

Instructiefilmpjes mantelzorg

Stichting S@men Beter Thuis maakt kennis van zorgprofessionals toegankelijk voor mantelzorgers. Op hun website vinden mantelzorgers een antwoord op hun vraag, vaak verduidelijkt met een filmpje. Er staan al 90 filmpjes op de site. Veel mantelzorgers worstelen met dezelfde praktische zorgvragen: Hoe til ik mijn moeder uit de stoel zonder mijn rug te belasten? Waar bestel ik een rolstoel en waar moet ik dan op letten? Hoe kan mijn instabiele vader veilig onder de douche? De website en de filmpjes geven antwoord op die vragen. Het doel van de website en de filmpjes is dat mantelzorgers minder snel overbelast raken en dat cliënten langer thuis kunnen wonen.