Maak dementie bespreekbaar in het Alzheimer Café - Den Haag Mantelzorg

Maak dementie bespreekbaar in het Alzheimer Café

Ben je op zoek naar informatie, een luisterend oor of beide? Je bent van harte welkom bij één van de vele Alzheimer Cafés!

Er zijn in Nederland meer dan 260 Alzheimer Cafés, Alzheimer Trefpunten en Alzheimer Theehuizen. Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor iedereen die met dementie te maken heeft. Het wordt een café genoemd vanwege de gemoedelijke sfeer waarin bezoekers met elkaar en met de gastsprekers of deskundigen praten over dementie. Elke bijeenkomst heeft een thema waar een (ervarings-)deskundige over vertelt en er is veel ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Wij spraken hierover met Laura Nieuwenhuis, maatschappelijk werker bij Welzijn Scheveningen. Samen met netwerkpartners en vrijwilligers organiseert zij elke eerste woensdag van de maand een Alzheimercafé in het Couvéehuis. Laura vertelt: “Ik merk dat er een sterke behoefte is aan deze avonden. Het is voor de deelnemers heel waardevol om te kunnen praten met mensen die in dezelfde situatie zitten.  Mensen zijn zoekende, en wij kunnen ze vertellen welke vormen van ondersteuning er zijn. Elke bijeenkomst heeft een speciaal thema, maar tijdens de inloop en in de pauze is er voldoende ruimte om ook andere vragen te stellen. Er is informatiemateriaal beschikbaar. En als iemand meer informatie wil, kunnen we dat toesturen per mail, of we maken een belafspraak.”

In Den Haag kan je op dit moment terecht in ScheveningenHaagse Hout en Loosduinen. Ook zijn er Alzheimer cafés in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Op de website van Alzheimer Nederland vind je het dichtstbijzijnde Alzheimer café in jouw buurt. De toegang is gratis en je hoeft je niet van te voren aan te melden. De locaties Haagse Hout en Loosduinen hebben de thema’s van de komende bijeenkomsten op de website vermeld. Wil je weten welke thema’s in Scheveningen worden besproken, kijk dan op hun website. 

X
X