Mantelzorgondersteuning vanuit je aanvullende verzekering - Den Haag Mantelzorg

Mantelzorgondersteuning vanuit je aanvullende verzekering

Voor een naaste zorgen is mooi, maar kan ook zwaar zijn. Zorgverzekeraars bieden daarom vaak in een aanvullende verzekering een speciale vergoeding aan om mantelzorgers te helpen. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een mantelzorgmakelaar. Die weet exact hoe je de juiste hulp kunt aanvragen en regelt dit voor jullie. Mantelzorgmakelaars kennen de wetten en vergoedingen. Ze bieden ook praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het doen van je zorgadministratie. Hierdoor heb je er zelf minder zorgen en werk van. Zo hou je meer tijd over voor je naaste, je baan of jezelf. Klik hier om een mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt te vinden.

Er zijn ook zorgverzekeraars die ‘respijtzorg’ (vervangende zorg) vergoeden. Een professional of vrijwilliger neemt jouw taken dan (tijdelijk) over, zodat jij wat meer tijd voor jezelf hebt. Daarnaast bestaan er vergoedingen voor diverse mantelzorgcursussen.

Omdat het gaat om vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering, hoef je hiervoor geen eigen risico te betalen. Maar let op: zorgverzekeraars kunnen aanvullende voorwaarden stellen aan de vergoeding van vervangende mantelzorg. Zo moet je bij sommige verzekeraars eerst toestemming vragen of kan je de respijtzorg alleen bij een specifieke stichting regelen. Het is dus verstandig om eerst telefonisch contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Tip: kijk ook eens op de website van je zorgverzekeraar. De meeste verzekeraars bieden naast de vergoedingen ook advies of andere vormen van ondersteuning.

X
X