Week van de Jonge Mantelzorger: tentoonstelling KIND VAN - Den Haag Mantelzorg

Week van de Jonge Mantelzorger: tentoonstelling KIND VAN

Van 1 t/m 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week vragen we landelijk aandacht voor jongeren die voor iemand zorgen. In Den Haag kan je van 1 tot 16 juni de tentoonstelling KIND VAN bekijken het Atrium van het gemeentehuis aan het Spui.

Kinderen van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen
In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen.  Deze kinderen moeten de hele tijd zorg geven en het gedrag van hun ouder(s) is vaak onvoorspelbaar. Daar kunnen ze gevoelens van onmacht, eenzaamheid en verdriet van krijgen, of lichamelijke en psychische klachten. Doordat weinig mensen praten over psychische en verslavingsproblemen, is het voor deze kinderen vaak moeilijk om te vertellen over wat ze meemaken of meegemaakt hebben. Hierdoor krijgen ze niet de steun en aandacht die ze nodig hebben.

Tentoonstelling
Om dit te doorbreken heeft Stichting Open Mind de tentoonstelling KIND VAN gemaakt. De tentoonstelling laat beelden en persoonlijke verhalen zien van negentien kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Deze kinderen zijn nu tussen de 20 en 80 jaar, maar blijven altijd een kind van hun ouders. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria. Zij is zelf ook een ‘kind van’. Ze maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe deze kinderen sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problemen van hun ouders te stappen. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben meegemaakt, welke invloed dat heeft en hoe ze daar nu mee omgaan.

“Het is heel lastig, zo’n situatie. Want je bent nog maar een kind.
En het enige wat je dan kan doen als er iets is met je ouders, is je zorgen maken.”

Podcast
Naast de tentoonstelling is er ook een KIND VAN podcast van Stichting Open Mind, te beluisteren via deze link.

Ben jij zelf een kind van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen?
Psychische problemen zoals een depressie, angststoornis, burn-out, eetprobleem of een verslaving zijn niet alleen zwaar voor degene die ze heeft. Ook voor jou als kind is het zwaar. Er zijn organisaties in Den Haag die je graag helpen. Ze staan vermeld op de website van Den Haag Mantelzorg bij de Jongerenpagina over hulp bij psychische problemen en verslaving. Je vindt deze hier. 

X
X