InloggenRegistreren

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen

Praktische ondersteuning

U kunt op verschillende manieren praktische ondersteuning krijgen. Voor uzelf, bijvoorbeeld met een parkeervergunning. Of voor de zorgvrager om het u beiden wat gemakkelijker te maken. Maak gebruik van de praktische ondersteuning om het zorgen voor uw naaste op een goede manier vol te houden.  

Er zijn verschillende regelingen en organisaties op het gebied van:·

  • Verzekering: ongevallenverzekering en verzekering van persoonlijke eigendommen.
  • Parkeren en vervoer: o.a. een parkeervergunning voor mantelzorgers.
  • Hulpmiddelen: o.a. een traplift, seniorenbed, munthouder, douchestoel.
  • Hulp in huis: o.a. huishoudelijke hulp of een maaltijdservice.

Verzekering

De Haagse Polis
Zorgt u minimaal 8 uur per week voor een naaste? Dan bent u verzekerd via De Haagse Polis. Dit is een gratis verzekering van de gemeente Den Haag voor en van mantelzorgers en vrijwilligers. De Haagse Polis bestaat uit een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering. Zaken als rechtsbijstand en aansprakelijkheid zijn niet meeverzekerd. 

Wilt u schade melden?
Schade kan worden gemeld via rm@denhaag.nl. Daarna krijgt u een schadeformulier toegestuurd dat u ingevuld aan hen kunt retourneren. Zij zijn telefonisch bereikbaar via (070) 353 51 75.

Geef uw mening!
De gemeente Den Haag en PEP ontwikkelen op dit moment een FAQ-lijst over de Haagse Polis. Heeft u tips of vragen voor ons? Mail naar t.sjongers@pepdenhaag.nl. Wij horen graag van u!

Meer informatie
Meer informatie over de Haagse Polis leest u in de brochure.

Parkeren en vervoer

Parkeervergunning
Doet u mantelzorg in een gebied waarbinnen betaald parkeren geldt? Met een parkeervergunning voor mantelzorgers kunt u parkeren zonder ter plekke te hoeven betalen. Met deze parkeervergunning krijgt u ook meer parkeeruren dan een gewone (bezoekers)parkeervergunning.

Vervoer in de regio
Heeft diegene die u verzorgt of helpt vervoer nodig in de regio? De gemeente kan dit voor u regelen. Doet u dat liever zelf? Dat is mogelijk via het persoonsgebonden budget (PGB). Als de zorgvrager daarvoor in aanmerking komt, dan kan hij/zij of uzelf het vervoer uitkiezen. Voor vervoer in de regio vraagt u een voorziening op maat aan bij de gemeente. Zie ook het filmpje waarin wethouder Karsten Klein uitleg geeft.

OV-begeleiderskaart
Verzorgt of helpt u iemand die niet zonder begeleiding met het openbaar vervoer kan reizen? Dan kan diegene gebruikmaken van een OV-begeleiderskaart. U kunt dan als begeleider gratis meereizen met de OV-kaart van degene die u helpt met de trein, bus, metro, tram en de deeltaxi. U kunt de begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut Advies, afdeling OV begeleiderskaart. Telefoonnummer: 030 - 235 46 61. Zie www.ovbegeleiderskaart.nl.

Twijfels over rijgeschiktheid?
Heeft u tijfels over de rijgeschiktheid van uzelf of degene voor wie u zorgt? Kijk dan op de website van het CBR, daar staat uitleg over veel voorkomende gezondheidssituaties, zoals ADHD, Alcoholmisbruik, Autisme, Dementie, Diabetes, Epilepsie, Functiebeperking, Medicijnen, Oogaandoeningen, Parkinson, Prothese, Slaapapneu of Stemmingsstoornis.

Hulpmiddelen

1. Naast de bekende scootmobiel en de traplift zijn er vele hulpmiddelen mogelijk, zoals:

  • hulpmiddelen om het wassen en aankleden van iemand te vergemakkelijken; 
  • een muntenhouder om makkelijker te kunnen betalen in een winkel, om het leven met een beperking te vereenvoudigen;
  • speciale aangepaste scharen om te kunnen knippen; 
  • een seniorenbed waarmee u rugklachten voorkomt.

De Vilans Hulpmiddelenwijzer biedt u eerlijke en onafhankelijke informatie over hulpmiddelen. Het helpt u bij het maken van de juiste keuze. Zo gaat u goed voorbereid het gesprek aan met een verkoper, adviseur of de gemeente (Wmo).

2. Bepaalde voorzieningen en hulpmiddelen kunnen eventueel betaald worden uit het persoonsgebonden budget (PGB).

3. Via internet kunt u meerdere winkels vinden met de trefwoorden: thuiszorgwinkel, zorgwinkel en zorgthuiswinkel.

Hulp in huis

Hulp bij huishouden

Dit kan via de website van de gemeente www.denhaag.nl/servicepuntsociaal. Indien u hulp nodig heeft bij het invullen van de formulieren, kunt u een beroep doen op 

Er zijn vele diensten voor de zorgvrager mogelijk voor in en om het huis. U hoeft niet alles zelf te doen. Denk hierbij aan professionele zorg in huis, een boodschappendienst, huishoudelijke hulp of een maaltijdservice.

Wist u dat?

Voor een aantal van deze diensten moet u een aanvraag doen. Dit kan via de website van de gemeente www.denhaag.nl/servicepuntsociaal. Indien u hulp nodig heeft bij het invullen van de formulieren, kunt u een beroep doen op een servicepunt van de gemeente.

Waardebon huishoudelijke hulp

Helaas is de regeling voor de waardebonnen voor huishoudelijke hulp afgeschaft per 1 januari 2018. Zie hier het bericht van de gemeente.