Mantelzorgen voelt vaak vanzelfsprekend voor de mantelzorger: ‘Voor een naaste zorgen, dat doe je gewoon’. Maar mantelzorg is vaak voor een langere periode. En omgaan met iemand met een ziekte of beperking is intensief. Je hebt daardoor minder tijd voor jezelf als mantelzorger. Daarom is mantelzorgen ook vaak zwaar. Veel mantelzorgers raken overbelast. Je kunt een mantelzorger helpen door ze een luisterend oor en steun te bieden. Maar er is ook veel praktische ondersteuning voor de mantelzorgers beschikbaar. Lokale en nationale organisaties zetten zich in voor mantelzorgers. Onderstaand zie je het ondersteuningsaanbod waar jij mantelzorgers naar kunt doorverwijzen. Er is ook een aanbod beschikbaar voor specifieke doelgroepen zoals mantelzorgen voor iemand met dementie of met een beperking.
Daarnaast vind je diverse mogelijkheden voor vervangende mantelzorg (respijtzorg). Hier staan organisaties die mensen inzetten om de mantelzorger te ontlasten. Zij zorgen een dagdeel of een vakantie lang voor de zorgvrager zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. In het kopje respijtzorg wordt dit verder toegelicht. Mis je jouw aanbod of aanbod van anderen, geef dit door aan: ……… email.
Landelijke organisaties
Dit is landelijke vereniging die opkomt voorÂ
iedereen die zorgt voor een naaste.
Zij bieden ook een telefoonlijn 030-7606055 en een App mantelzorg NL met nieuws, veelgestelde vragen en een wegwijsfunctie in de mantelzorg. Ook bieden ze de mogelijkheid om vragen te stellen via whatsapp. Mantelzorg.nl heeft handige boekjes voor mantelzorgers en professionals/vrijwilligers op thema’s die voor mantelzorgers relevant zijn.
www.mantelzorg.nl
Mantelzorgelijk is ook een landelijke organisatie voor en door mantelzorgers. Zij bieden naast de website ook een hulplijn voor mantelzorgers in de Covid-crisis, tel. 088-5054331.
www.mantelzorgelijk.nl
Werk en mantelzorg combineren is pittig. Het is voor veel mantelzorgers een uitdaging om een goede balans te vinden tussen de zorg voor hun naaste en er zijn op je werk. Op de landelijke site
www.mantelzorgpower.nl vinden mantelzorgers tips, tests en online modules om werk en mantelzorg te leren combineren.
www.mantelzorgpower.nl
Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Toch kun je relatief eenvoudig uitval, ziekteverzuim en verminderde productiviteit van werknemers met zorgtaken voorkomen. Versterk je organisatie en start met het bespreekbaar maken van dit belangrijke, actuele thema. Werk&Mantelzorg kan je hierbij inspireren, informeren en ondersteunen met praktische tools.
www.werkenmantelzorg.nl
Haagse organisaties
In ieder stadsdeel in Den Haag is een Servicepunt XL. Hier kunnen mantelzorgers terecht met vragen over mantelzorg en hulp in de buurt. Of het nu over een vergoeding, WMO-aanvraag, je eigen gezondheid als mantelzorger of ondersteuning thuis gaat. Ook werken er ouderenconsulenten die kunnen adviseren bij de mantelzorg voor een oudere.Â
Vind een Servicepunt XL bij jou in de buurt.
www.servicepuntxl.nl
Biedt informatie, individuele ondersteuning, advies, mindfulness workshops, koffie-inloop, en lezingen voor mantelzorgers. https://www.evitalokaal.nl/activiteitenvoormantelzorgers/
Een mantelzorgmakelaar weet exact hoe je de juiste hulp kunt aanvragen en regelt dit voor mantelzorgers. Ze kennen de wetten en vergoedingen. Ze bieden ook praktische hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het doen van je zorgadministratie. Hierdoor heeft de mantelzorger er minder zorgen en werk van. De mantelzorger houdt zo meer tijd over voor hun naaste, een baan of zichzelf.Â
Een mantelzorgmakelaar kan vergoed worden. Bijvoorbeeld via een aanvullende zorgverzekering. Mantelzorgers met een baan kunnen ook aan de werkgever vragen of deze de mantelzorgmakelaar wil betalen. Veel werkgevers doen dit. En als je aan een aantal voorwaarden voldoet kan de gemeente de kosten ook betalen. De mantelzorgmakelaar kan meedenken over de vergoedingsmogelijkheden. De Haagse mantelzorgmakelaars zijn te vinden op www.zorgkompashaaglanden.nl.
Mantelkring.nl biedt contact en leuke activiteiten met andere mantelzorgers, zoals wandelen,.een pubquiz, bingo, creatieve of bewegingsworkshops en nog veel meer in de diverse stadsdelen.
www.mantelkring.nl
www.vraagelkaar.nl : Vind vriendschappen in Den haag om samen iets leuks te ondernemen of doe mee aan de leuke evenementen zoals gelukscafe’s In diverse stadsdelen vinden activiteiten plaats.
Centrumsiena.nl biedt maandelijkse creatieve workshops met beeldende kunst, muziek en dans waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uit kunnen wisselen en stoom af kunnen blazen tijdens een creatieve workshop. Gelijktijdig is ook een aanbod mogelijk voor de zorgvrager.
Haags ontmoeten is de plek in de wijk waar Haagse ouderen en hun mantelzorgers naar toe kunnen gaan. Er zijn 50 plekken in de stad. Contact, een luisterend oor en het ontzorgen van mantelzorgers stat hier voorop.
www.haagsontmoeten.nl.
Zet jij je in voor mantelzorgers en zie jij iets wat beter kan voor mantelzorgers? Meld je bevindingen dan aan het Platform Belangenbehartiging. Dit Platform komt op voor Haagse mantelzorgers en heeft als doel om de ervaringen en behoeften van de Haagse mantelzorger te laten horen bij Gemeente Den Haag en andere organisaties. Als geen ander weet de stichting wat er onder mantelzorgers speelt en waar zij tegenaan lopen. In het bestuur zitten namelijk vijf ervaringsdeskundigen. Het bestuur wil graag ook van jou horen wat er beter kan voor de mantelzorger. Dit bespreken zij dan met de Gemeente Den Haag, instellingen en bedrijven. Je kunt contact opnemen via de mail:Â
platformmantelzorgdenhaag@gmail.com