Financiële hulp - Den Haag Mantelzorg - Professionals

Financiële hulp

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers. Je eigen inkomen kan lager zijn omdat je minder kan werken door het zorgen voor een ander. Het is dan goed om te weten of je een vergoeding kunt krijgen en wat er verder allemaal financieel mogelijk is. Ook kun je enkele kosten die je maakt als mantelzorger vergoed te krijgen. Op deze pagina vind je meer over vergoedingen en geldzaken.

Zorg je voor iemand die woont in een gebied waar je betaald moet parkeren? Als mantelzorger kun je gratis parkeren in de wijk van je naaste. Diegene moet de parkeervergunning voor jouw auto aanvragen en betaalt éénmalig de wettelijke vergoeding (€ 14,70). Je krijgt met deze vergunning ook meer parkeeruren dan bij een gewone bezoekersparkeervergunning. Vraag hier je parkeervergunning aan.

Aftrekbare kosten zorgvrager
Mantelzorgers geven vaak geld uit bij het zorgen voor hun naaste. Sommige uitgaven lijken normaal, maar als je alles optelt kunnen de kosten erg oplopen. Denk aan reis- en vervoerskosten, kosten voor extra kinderopvang, telefoonkosten of het geld dat je uitgeeft voor extra wasmiddel. Voor deze uitgaven gebruikt de Belastingdienst het woord ‘meerkosten’. Meerkosten kun je zelf als mantelzorger niet van de belasting aftrekken. Maar degene waarvoor je zorgt, kan dat misschien wel. Zo kun je je kosten via degene voor wie je zorgt weer terug krijgen. Vind meer informatie over meerkosten bij de Belastingdienst.


Bij zorg voor een kind thuis
Woont je kind thuis en heeft hij of zij intensieve zorg nodig? Dan kun je een dubbele kinderbijslag krijgen als je kind tussen de 3 jaar en 18 jaar is. Vind meer informatie over dubbele kinderbijslag.

Persoonsgebonden budget (pgb)
Heeft je naaste veel zorg nodig? Dan is het voor diegene mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Hiermee kan hij of zij intensieve zorg, verpleging of hulpmiddelen krijgen. Degene voor wie jij zorgt kan zelf bepalen door wie hij of zij verzorgd wil worden. Het is mogelijk dat je als mantelzorger ook de zorgverlener bent. Dan kun je dus betaald worden uit het persoonsgebonden budget. Er zijn vier verschillende budgetten uit verschillende wetten van de overheid. Zo het pgb voor mensen met langdurige zorg, zoals voor een chronische ziekte, anders geregeld als een persoonsgebonden budget bij kinderen. Het aanvragen van een pgb gaat per wet ook via een ander loket. Vind meer informatie op de website van MantelzorgNL.

Vergoeding bij algemene volmacht

Als je beslissingen mag nemen rondom de geldzaken, medische behandelingen en persoonlijke wensen van je naaste, dan ben je gevolmachtigde. Dit is vaak vastgelegd in een levenstestament. Daarin staat vastgelegd wat je naaste wil wanneer hij of zij nog in leven is en wie mag beslissen over geld en behandelingen. Een levenstestament wordt opgesteld door een notaris. Wanneer je officieel gevolmachtigd bent dan is het voor jou mogelijk om een vergoeding te krijgen voor je werkzaamheden. Dit staat dan ook in het levenstestament. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten en andere kosten die je maakt. Vind meer informatie hierover.
Zorgverzekering voor hulp aan mantelzorgers
Zorgverzekeraars bieden vaak in een aanvullende verzekering een speciale vergoeding aan om mantelzorgers te helpen. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een mantelzorgmakelaar, of vervangende mantelzorg via Stichting Handen-In-Huis. Vraag na bij je eigen zorgverzekering wat er mogelijk is. Je vindt meer informatie op de Zorgwijzer website.
Voor mensen in Den Haag met een laag inkomen heeft de gemeente afspraken gemaakt over een voordelige zorgverzekering. Dit is de Haagse zorgverzekering. Hiermee ben je uitgebreid verzekerd bij VGZ. Meer informatie vind je op de website van de Gemeente Den Haag. 

Gratis aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers
Zorg je minimaal 8 uur per week voor een naaste? Dan bent je automatisch verzekerd via De Haagse Polis. Dit is een gratis verzekering van de gemeente Den Haag voor en van mantelzorgers én vrijwilligers. De Haagse Polis bestaat uit een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering. Schade kan worden gemeld door te mailen naar rm@denhaag.nl Vervolgens krijg je een schadeformulier toegestuurd dat je ingevuld aan hen kunt terugsturen. De Haagse Polis is telefonisch bereikbaar via 070 – 353 51 75. Vind meer informatie in de Haagse Polis.

Mantelzorg reis- en annuleringsverzekering
Stel: je hebt eindelijk alles geregeld voor je vakantie, en dan hoor je op het laatste moment dat je naaste toch niet tijdelijk terecht kan in de zorginstelling. Of dat de zorghulp de zorg niet kan overnemen. Met de Mantelzorg reis- en annuleringsverzekering kun je je vakantie in dat geval kosteloos annuleren. Lees meer over deze reis- en annuleringsverzekering op de website van MantelzorgNL.

 

 

X
X