Hulpmiddelen in huis | Den Haag Mantelzorg

Hulpmiddelen in huis

Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat degene voor wie je zorgt langer zelf dingen kan blijven doen. Dit kunnen hulpmiddelen zijn zoals een scootmobiel of een app. Soms moet je meer doen zodat iemand langer zelfstandig kan wonen. Dan moeten er misschien drempels worden weggehaald. Of je moet deurgrepen verplaatsen zodat diegene zelf de deur kan openen. Dan hebben we het over aanpassingen in huis. Voor hulpmiddelen en aanpassingen in huis hebben we handige webpagina’s onder elkaar gezet. Zo kun je precies zien wat er mogelijk is en wie ervoor moet betalen.

 

De aanpassingen die je via de Wmo van de gemeente kunt regelen zijn:

  • de woning rolstoelgeschikt maken met een hellingbaan
  • een traplift plaatsen
  • een speciale keuken plaatsen
  • een aanpassing doen in de badkamer
  • een elektrische deuropener installeren

Als je woningaanpassingen nodig hebt zoals een douchezitje, het verwijderen van drempels, het plaatsen van wandbeugels, een verhoogd of verlaagd toilet, dan valt dit niet onder de Wmo. Het is mogelijk om dit via een persoonsgebonden budget (pgb) te regelen. Je kunt dan zelf een aannemer of klusbedrijf inhuren. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt, krijg je een brief met daarin het maximale budget voor de aanpassing. In de brief staat ook aan welke eisen de woningaanpassing moet voldoen. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Den Haag.

Door ergotherapie kan je naaste leren hoe hij of zij dagelijkse taken zelf uit kan voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of geestelijke problemen. Dit kunnen simpele taken zijn zoals eten en aankleden. Dat doet een ergotherapeut door advies te geven over hoe je naaste die taak misschien anders kan doen. Misschien lukt het wel als de kamer anders is inricht, of wanneer je een hulpmiddel inzet. Ook geeft een ergotherapeut advies aan mantelzorgers en familie. Iedereen mag van de zorgverzekering 10 uur ergotherapie per jaar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer als je naaste een aanvullende verzekering heeft. Vind een ergotherapeut bij jou in de buurt.
De Vilans Hulpmiddelenwijzer geeft informatie over bijvoorbeeld een scootmobiel of traplift, maar ook over speciale scharen, bedden voor ouderen of hulpmiddelen die het wassen en aankleden van iemand makkelijker maken. Sommige hulpmiddelen kunnen betaald worden uit een persoonsgebonden budget (pgb).
Vind meer informatie in de Hulpmiddelenwijzer.
Kan jouw naaste door ziekte of een handicap veel niet (meer) zelf? Een aantal hulpmiddelen kunnen vanuit de WMO vergoed worden. Denk hierbij aan een (elektrische) rolstoel, driewielfiets, scootmobiel, tillift, verrijdbare douche- of toiletstoel of sporthulpmiddelen. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Den Haag.
De zorgverzekering van degene voor wie je zorgt vergoedt sommige hulpmiddelen of aanpassingen. Denk aan technologische hulpmiddelen om lichten aan en uit te doen met een knop. Of om op afstand ramen en deuren te bedienen. Ook een lichtflitsbel die mensen met een beperking aan hun gehoor waarschuwt valt onder de zorgverzekering van je naaste.
Bij thuiszorgwinkels kan iedereen terecht voor informatie en voor het kopen of lenen van hulpmiddelen. Ook zijn er mogelijkheden om technische hulpmiddelen (domotica) uit te proberen en te lenen. Vind een thuiszorgwinkel bij jou in de buurt via de Sociale Kaart Den Haag.
Om in geval van nood snel hulp te krijgen, is een alarm een goede oplossing. Degene voor wie je zorgt krijgt een kleine zender om zijn of haar nek of arm. Zo kan diegene vanuit het hele huis om hulp vragen. De vraag om hulp wordt ontvangen door de zorgorganisatie waarmee jullie het contract afsluiten. Dit kun je als mantelzorger ook zelf zijn. Als er medische redenen zijn voor personenalarmering, dan vergoedt de zorgverzekering misschien een deel van de kosten. Vind een organisatie die personenalarmering aanbiedt via de Sociale Kaart Den Haag.
Met het Sensara HomeCare systeem kun je als mantelzorger op afstand zien hoe het gaat met je naaste. De bewegingssensoren van Sensara HomeCare merken bewegingen op. Ze herkennen een afwijking in het patroon van je naaste. Als diegene ineens valt of heel lang niet in de kamer is merkt de sensor dat op en krijg je als mantelzorger een waarschuwing via de bijbehorende app. Meer informatie vind je op deze website.
Als je naaste tijdelijk wat minder goed kan lopen, dan is het mogelijk om gebruik te maken van de leen-scootmobiel via een Servicepunt XL. Dit is beschikbaar in wijkcentrum De Burcht (Centrum) en wijkcentrum Mariahoeve (Haagse Hout). Meer informatie vind je op de website van de Servicepunten XL.

Er is veel technologie om lang zelfstandig te blijven én om in contact te blijven met de mensen om je heen. Wil je meer weten over wat er allemaal kan om het leven van je naaste prettiger te maken?  In Den Haag kun je de iZi-woning, een 3-kamerappartement aan de Steenhouwersgaarde in Den Haag, bezoeken. Hier vind je meer dan 90 technologische hulpmiddelen die kunnen helpen om het leven voor jou en je naaste makkelijker te maken. Lees meer over technologie voor thuis.

 

X
X