Jonge mantelzorgers - Den Haag Mantelzorg - Professionals

Jonge mantelzorgers

Jonge Mantelzorgers
Jonge mantelzorgers combineren vaak school, werk en studie met een zorgtaak, herkennen zich niet altijd in de term mantelzorger en zijn niet altijd in beeld bij de professionals.

Door de groep koploperorganisaties en Jonge mantelzorgambassadeurs is er een Haags aanbod voor jonge mantelzorgers ontwikkeld. Wil je jonge mantelzorgers nog beter herkennen, erkennen en begeleiden? Dan bieden we je bij deze een aantal tools aan waarmee je direct aan de slag kunt gaan om jonge mantelzorgers te helpen.

Deze webinar geeft je inzicht in de belevingswereld van jonge mantelzorgers en van professionals die het thema al herkend en erkend hebben. We gaan tevens in op ondersteuningsmogelijkheden die er zijn in Den Haag.

Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er in Den Haag voor jonge mantelzorgers? Deze routekaart geeft direct inzicht. Download de Routekaart
Hoe signaleer je als professional (over)belasting van een jonge mantelzorger? Op deze signalenkaart staan voorbeelden van gedrag dat je kunt herkennen bij jongeren waarbij de zorg te veel is geworden. Deze kaart is ook om te gebruiken om bij de jongeren zelf het gesprek te openen. Herkent een jongere bijvoorbeeld dat hij of zij vaak nachtmerries heeft of te weinig eetlust? Waar komt dat dan door? Download de Signalenkaart.

In dit magazine komen jonge mantelzorgers aan het woord die vertellen over hun ervaringen. We laten ook professionals aan het woord die de jongeren kunnen ondersteunen. Gek genoeg heeft bijna iedereen wel ervaring met mantelzorg. En dat maakt het magazine een handige tool om de drempel om om hulp te vragen te verkleinen: Je bent niet gek of raar als je mantelzorger bent en steun nodig hebt!

Om het onderwerp jonge mantelzorg te bespreken in de klas subsidieert gemeente Den Haag gastlessen. Deze lessen van het programma Who Cares worden in de klas gegeven door Centrum 1622. In 2 of 3 bijeenkomsten met de mentor wordt het onderwerp actief besproken door middel van uitwisseling en samenwerking. Wil je hier gratis gebruik van maken in je klas, neem dan contact op met Renske van Hoeve van Centrum 1622 via renskevanhoeve@centrum1622.nl. Bekijk hun aanbod op de website: centrum1622.nl

 

Wil je meer weten over de sociale kaart in Den Haag? Het opzetten van een (nieuw) mantelzorgproject, aanvragen van subsidies en fondsen, of samenwerken met andere organisaties in de stad? We helpen je graag een stap verder. Samen met onze adviseurs kun je even sparren, brainstormen en je netwerk vergroten. Neem contact op met PEP adviseur Elles Voorsluijs om even kennis te maken.

Hier vind je meer over Trainingen op maat. 

Vilans is de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Samen met jonge mantelzorgers heeft zij de ME-WE Veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers ontwikkeld.
 
Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken van jongeren kan overnemen, zodat zij minder worden belast. Dit is handig als jongeren sommige taken lastig vinden of als er simpelweg geen tijd voor het werk is. De gemeente biedt deze ondersteuning aan via het Jongeren Informatiepunt Den Haag (JIP).

 

Hieronder vind je het lokale en landelijke ondersteuningsaanbod.

Vaak draait het bij de jongere thuis om de vader, moeder, broer of zus die zorg nodig heeft. Of er komen veel zorgtaken op een jongere af. Heeft een jongere vragen? Of heeft een jongere behoefte aan iemand die luistert, steunt, de weg wijs of iemand waarmee je iets leuks kunt doen? Het jongeren Informatiepunt (JIP) en de jeugdwerkers van Wijkz kunnen hierbij helpen. En in alle wijken in Den Haag vind je jeugdwerk.

Centrum 16•22 ontwikkelt projecten, workshops, trainingen en lesmateriaal over actuele maatschappelijke thema’s. Centrum 16•22 doet dit voor kinderen, jongeren en hun opvoeders en professionals. Bekijk hun aanbod op de website: centrum1622.nl
Groeit een jongere  op met een familielid met psychische problemen of een verslaving, dan kan dat pittig zijn. Hij of zij voelt zich mogelijk verantwoordelijk om voor het famillielid te zorgen en kan tegelijkertijd gevoelens van schaamte, schuld, verdriet, eenzaamheid, onvermogen of boosheid ervaren. Hoe een jongere hiermee omgaan? Kijk voor online informatie en steun op Kopstoring.
 
Volgt een jonge mantelzorger liever een livegroep met andere jongeren dezelfde situatie of wil de jongere persoonlijke steun in Den Haag? Ga dan naar Youz.nl. Je kunt ook verwijzen naar instagram @youzpreventie of de hulplijn via Whatsapp 06-22579676.
 
Jongeren vinden het ook fijn om zelf informatie te kunnen zoeken. Ben je op zoek naar handige websites voor Jonge Mantelzorgers, kijk dan hier.

  • www.mantelzorg.nl
  • www.jmzpro.nl
  • Websites voor jongeren met een familielid met psychische problemen of een verslaving:
    Kopstoring: voor jongeren met een vader of moeder met psychische problemen of een verslaving.
    Help mijn dierbare is verslaafd: voor jongeren vanaf 18+ met een verslaafde ouder.
  • Websites voor jongeren met een familielid met een ernstige ziekte:
    Kankerspoken: voor en over kinderen die een vader of moeder hebben met kanker.
    Mskidsweb: voor kinderen met een vader of moeder met Multiple Sclerose (MS).
    Hersenletsel uitleg: alles over hersenletsel in gewone taal.
  • Website voor jonge mantelzorgers met een andere culturele achtergrond:
    Zorgvoorjeouders.nl: voor jongeren met diverse culturele achtergronden die zorgen voor hun ouders.
  • Website voor broers en zussen van jongeren met een beperking:
    Brusjes: voor jongeren met een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving.
X
X