Interview ZonMw | Hoogleraar Jet Bussemaker over mantelzorg

Interview ZonMw | Hoogleraar Jet Bussemaker over mantelzorg bij zorgprofessionals

‘Ons onderzoek richtte zich op de dubbele belasting van vrouwelijke zorgprofessionals die, naast hun werk, ook mantelzorg verrichten. Veel van deze professionals hebben de neiging altijd door te gaan, ze willen én hun patiënten én hun naaste(n) niet in de steek laten. Uit ons onderzoek blijkt dat huis- en bedrijfsartsen de extra belasting als gevolg van mantelzorg vaak onderschatten. Hetzelfde geldt voor leidinggevenden. Zo krijgen hulpverleners die opgebrand dreigen te raken regelmatig het advies om een aantal weken thuis te blijven. Het is zeer de vraag of dit helpt. Wat als die hulpverlener juist in de thuissituatie veel en ook dagelijks moet zorgen?

 

‘Er zijn maar weinig vrouwen die aan hun leidinggevende of huisarts vertellen dat zij het moeilijk vinden om hun zorgtaken met mantelzorgtaken te combineren. Op het spreekuur van de huisarts bijvoorbeeld vertellen zij wel dat zij moe en gestrest zijn van hun werk, maar niet dat zij het zwaar vinden om voor hun zieke vader, moeder of kind te moeten zorgen.

 

Lees het hele artikel van ZonMw met het interview van hoogleraar Jet Bussemaker. Zij deed onderzoek naar de dubbele belasting van zorgmedewerkers (zorgen thuis en op het werk) en hoe artsen en leidinggevenden hier beter mee om kunnen gaan.

X
X