Voorkom overbelasting | Den Haag Mantelzorg

Voorkom overbelasting

Voor iemand zorgen is zwaar werk. Om het lang vol te houden moet je ook goed voor jezelf zorgen. Kun je nog steeds de dingen doen die voor jou belangrijk zijn? Is er bijvoorbeeld genoeg tijd over voor je eigen huishouden, je hobby’s of misschien je werk? Zorgen voor iemand en daarnaast je eigen leven leiden kan erg veel zijn. Merk je dat het zorgen voor je naaste je even te veel wordt? Misschien ben je wel overbelast. Overbelasting kun je bij jezelf of een ander opmerken door het herkennen van één of meer van onderstaande symptomen.

  • Lichamelijke klachten: hoofd- of buikpijn, hyperventilatie, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, vermoeidheid.
  • Je kunt ook minder eetlust krijgen of juist de hele tijd honger hebben.
  • Psychische klachten: schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren.
  • Je kunt u ook gespannen voelen en snel geëmotioneerd raken.
  • Ander gedrag: rusteloosheid, onverdraagzaamheid, gevoelens van agressie, verwaarlozing van het uiterlijk, meer roken en drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.

Herken je deze symptomen bij jezelf of een ander? Bekijk onze tips hieronder.

Soms moet je bij het zorgen voor een ander misschien dingen doen die je niet wilt. Zoals iemand in bad doen, of elke dag koken. Dan kan de zorg voor jou te veel worden. Zeg op tijd wat je wel en niet wilt doen. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Je kunt dan samen met een huisarts, een casemanager, de thuiszorg, een mantelzorgmakelaar of een hulpinstantie kijken wie welke taken oppakt. Je hoeft niet alles alleen te doen.
Kijk elke dag naar de taken die (veel) energie kosten en activiteiten die juist energie geven. Activiteiten zoals een kopje koffie in de zon, afspreken met een vriend(in), een wandeling maken, sporten of yoga geven je een energie boost. Daarna kun je de taken die energie kosten weer beter aan.
Heb je even wat tijd voor jezelf nodig? Om op vakantie te gaan, of simpelweg een aantal nachten door te slapen? Onderzoek of je de zorg tijdelijk aan iemand anders kan overlaten. Die vervangende zorg wordt respijtzorg genoemd.
X
X