Zorgtaken verdelen in de Mantelzorg

Zorgtaken verdelen

Degene voor wie je zorgt heeft vast een groep mensen om zich heen die ook af en toe iets willen doen. Misschien wil de buurvrouw wel een dag in de week koken of een boodschap doen? Is er toevallig een neef handig met administratie en kan er een (schoon-)zus wekelijks langskomen voor een koffiebezoek? Samen zorgen maakt het werk makkelijker. Het is dan wel handig om een goed overzicht te hebben van wie wat kan doen. Zo’n overzicht kun je maken in een van onderstaande apps. Zo kan iedereen zien wanneer hij of zij wat doet en hou jij als mantelzorger het totaaloverzicht. Dat geeft rust.

Handige apps
Met een app (programma) op jullie mobiele telefoon of tablet blijft iedereen die helpt met zorgen op de hoogte. Je weet precies wat jouw taken zijn en wat iemand anders doet. Een belangrijk onderdeel van zo’n app is een agenda. Hier staan de afspraken die jullie met elkaar maken in. Bijvoorbeeld: Harry doet op maandag boodschappen, kookt en blijft eten. Op dinsdag komt de thuiszorg voor het huishouden en Marjan doet op woensdag de was. Zo kun je ook samen bezoekjes aan de arts of een uitje plannen. In de meeste apps kun je ook foto’s en verhalen met elkaar delen. Dan heeft iedereen het gevoel erbij te horen en op de hoogte te zijn. En als je als mantelzorger een keer hulp nodig hebt, kun je in de app je vraag stellen.
Er zijn veel verschillende apps beschikbaar. De een is beter dan de andere. Wij raden de volgende gratis apps aan:

Fello is een veilige app die je kunt gebruiken op je iPhone of Android telefoon. De app is gemaakt door coöperatie DELA. Er zit een goede agenda in die je met elkaar kunt delen. De agenda geeft overzicht wie welke taak verricht en wanneer. Ook zie je welke taken nog moeten gebeuren en kun je je voor een taak opgeven. Je kunt met elkaar chatten over bijvoorbeeld uitslagen van een onderzoek. Wanneer je een afspraak in de agenda zet of een berichtje stuurt krijgt iedereen een seintje. Lees meer over Fello.

Met de Inlife app van Alzheimer Nederland kun je samen met familie, vrienden en kennissen de zorg voor iemand met dementie regelen. De app heeft verschillende functies, zoals een tijdlijn, je kunt berichten sturen, er zit een agenda en een dagboek. Ook hier kun je om hulp vragen bij de anderen. Je kunt mensen uitnodigen om mee te doen in de app. En je kunt aangeven wie van de deelnemers welke informatie kan zien. In de app zit ook ‘Het kompas’ met informatie over dementie en informatie over mantelzorgen. Lees meer over Inlife.
Ook met deze app kun je met een agenda afspraken maken. En je kunt taken maken en afstrepen als ze klaar zijn. In Nettie maak je -net als bij WhatsApp- een groep aan met een onderwerp en je nodigt andere mensen uit. Je maakt een zin aan in de agenda en klikt op de knoppen regel ik, moet iemand regelen of hoeft niemand te regelen omdat er bijvoorbeeld alleen iets besproken hoeft te worden. Lees meer over Nettie.
X
X