Samen met anderen mantelzorg regelen

Hulp van anderen in uw omgeving

Degene voor wie u zorgt heeft een kring van mensen om zich heen. Misschien wil de buurvrouw wel een boodschap doen of een dag in de week koken? Is er toevallig een neef handig met administratie en kan er een (schoon)zus wekelijks langskomen voor een koffiebezoek? Vele handen maken licht werk. U kunt dit slim regelen. Juist door met elkaar goede afspraken te maken. Zo houdt u zelf als hoofdmantelzorger het totaaloverzicht en daarnaast geeft dit u rust in uw hoofd.

 

Handige apps om mantelzorg te organiseren

Met een app op de mobiele telefoon of tablet blijven alle betrokkenen en verzorgers van uw naaste op de hoogte. Iedereen weet wat er nodig is voor de dagelijkse zorg en wat ieders aandeel hierin is. Belangrijk onderdeel van zo’n app is een agenda. Hierin staan de afspraken die jullie met elkaar maken. Bijvoorbeeld: Harry doet op maandag boodschappen, kookt en blijft eten. Op dinsdag komt de thuiszorg voor de huishoudelijke klussen en Marjan doet op woensdag de was. Daarbij kunt u overige bezoekjes en uitjes plannen. Ook is het een overzichtelijke plek voor afspraken met de arts of therapeuten. In de meeste apps kunt u ook foto’s en verhalen met elkaar delen. Dat zorgt voor een groter gevoel van betrokkenheid. Als de hoofdmantelzorger een keer hulp nodig heeft, kan hij of zij dit ook aan de groep van mede verzorgers vragen.

Er zijn veel verschillende apps beschikbaar. Het team van Den Haag Mantelzorg raadt u de volgende apps aan:

Fello

Fello is een veilige app met een gedeelde agenda die te gebruiken is op een iPhone of Android telefoon. Deze app maakt het makkelijk om samen voor een familielid te zorgen. De agenda geeft overzicht wie welke taak verricht en wanneer. Ook ziet u de openstaande taken waarop u kunt inschrijven. Onderling kunt u met elkaar chatten, bijvoorbeeld over details van een gemaakte afspraak of uitslagen van een onderzoek. Bij een toevoeging in de agenda of een chatbericht krijgt iedereen een seintje. Deze app draait op beveiligde servers en is gemaakt door coöperatie DELA.

Meer informatie over Fello

 

Inlife

Via de Inlife app van Alzheimer Nederland kunt u samen met familie, vrienden en kennissen de zorg voor een naaste met dementie organiseren. De app biedt verschillende functies, zoals een tijdlijn, berichtenfunctie, een agenda, een dagboek. Als mantelzorger geeft u aan waar u hulp bij kunt gebruiken. U nodigt mensen uit en u geeft aan wie welke informatie kan inzien. In de app zit ook ‘Het kompas’ met informatie over dementie en informatie over het bieden van mantelzorg.

Meer informatie over Inlife

 

Nettie

Een app om onderling zaken te regelen, zoals de zorg regelen of een weekend weg plannen. Zo stemt u onderling de actiepunten af. In Nettie maakt u -net als bij WhatsApp- een groep aan met een thema en nodigt u de anderen uit. U maakt een regel aan in de agenda en klikt op regel ik, moet iemand regelen of hoeft niemand te regelen omdat er bijvoorbeeld alleen iets besproken hoeft te worden.

Meer informatie over Nettie

 

Was this article useful for you?

+1