InloggenInschrijven

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag? Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Ook kunt u nog zoeken bij het vergrootglas of de zoekfunctie rechtbovenin op deze pagina. Klik op een vraag op deze pagina en het antwoord verschijnt eronder. Is je vraag daarna nog niet beantwoord? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Klik op deze link om naar de contactpagina te gaan.

Wat is de webwinkel? ↓

In de webwinkel kunnen mantelzorgers cadeaus uitzoeken. Het is een blijk van waardering voor hun zorg.

Hoe krijg ik toegang tot de webwinkel? ↓

Om de webwinkel te gebruiken moet u inloggen. Daarvoor moet u een aantal gegevens invullen.

Waarom moet ik zoveel informatie geven? ↓

Wij willen graag dat de aanvraag van de waardering veilig en fraudevrij is. De webwinkel moet dus aan een aantal vreiligheidseisen voldoen. Vandaar dat wij om deze informatie vragen.

Waar vind ik hulp? ↓

Ik zorg met liefde, maar soms is het wel zwaar, waar kan ik terecht voor hulp? 
Mantelzorgen is inderdaad prachtig, maar kan pittig zijn. U kunt uw zorg tijdelijk overdragen, of als u dat liever heeft, kan iemand ook klusjes oppakken.

Hoe voorkom ik dat ik overbelast raak als mantelzorger? ↓

Het belangrijkste is dat u regelmatig stilstaat bij uw eigen situatie en wat de zorgtaken daarboven op betekenen. Er zijn veel voorzieningen voor mantelzorgers, zowel voor de praktische zaken zoals wonen en huishouden, maar ook voor de sociale en emotionele kant van mantelzorg. Ook kunt u vervangende zorg inschakelen om zo ook even tijd voor uzelf te nemen.

Wat is een zorgvrijwilliger? ↓

Een zorgvrijwilliger is iemand die er voor kiest om te zorgen. Hij of zij biedt bijvoorbeeld hulp, ondersteuning of gezelschap aan iemand met gezondheidsproblemen of een beperking. Een zorgvrijwilliger kan u ook helpen als de zorg voor u te zwaar wordt. Kijk op Respijtzorg Den Haag 

Hoe krijg ik contact met andere mantelzorgers? ↓

Contact met andere mantelzorgers geeft verlichting, je kunt je ervaringen delen en je hoort nog eens tips. Kijk voor verschillende bijeenkomsten, workshops en ontmoetingscafés in de agenda.

Wat is een keukentafelgesprek? ↓

Een keukentafelgesprek is een gesprek tussen de gemeente Den Haag en de zorgvrager. Meestal zit u als mantelzorger bij zo’n gesprek. Het gesprek vindt plaats nadat er een verzoek om ondersteuning bij de gemeente is gedaan. De gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken wat de zorgvrager nog zelf kan, al dan niet met behulp van de omgeving. Het keukentafelgesprek is onderdeel van dat onderzoek. Het gesprek vindt plaats bij de zorgvrager. 


Wat is een PersoonsGebondenBudget ↓

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee degene die zorg nodig heeft, zorg of hulp kan inkopen. Kijk verder op de pagina geldzaken.

Heeft een PGB invloed op een uitkering? ↓

Voor diegene die het PGB krijgt (de budgethouder of zorgvrager) is het PGB geen inkomen. Het PGB wordt gebruikt om zorg in te kopen. Als u zorg geeft en betaald krijgt uit dit budget, is dit wél inkomen. Dit inkomen heeft invloed op een uitkering. 

Wat betekent inwonen voor mijn financiën? ↓

Als u bij uw zorgvrager zou gaan inwonen verandert er veel voor uw financiën. Wat de gevolgen ervan zijn is per gemeente verschillend. Het handigst voor u is een afspraak te maken met de gemeente. Bel hiervoor 14070.

Zijn reis- en telefoonkosten aftrekbaar? ↓

Kosten voor mantelzorg zijn niet aftrekbaar voor de belasting. Echter, specifieke zorgkosten kunnen onder bepaalde voorwaarden wel worden afgetrokken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Belastingdienst.

Wat vergoedt mijn ziektekostenverzekering? ↓

Als u aanvullend verzekerd bent kan uw zorgverzekering aanvullende vergoedingen voor u hebben. Kijk hiervoor op de website van uw eigen zorgverzekeraar of op de website Zorgwijzer. 

Welke wettelijke regelingen zijn er voor mij als werkende mantelzorger? ↓

Als u werk combineert met mantelzorg, dan zijn er verschillende regelingen voor u. Bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof. Bespreek dit met uw werkgever en bekijk uw cao, dit kan namelijk verschillen per organisatie. Voor meer informatie: www.werkenmantelzorg.nl

Mag mijn zorgvrager nog autorijden? ↓

Als u hierover twijfelt, kijk dan op de website van het CBR.

Is er een mantelzorgwebsite voor jongeren? ↓

Op de website Jonge mantelzorgers in Den Haag lees je verhalen van lotgenoten, kun je je met je school aanmelden voor workshops mantelzorg, maar zie je ook heel nuttige tips en andere zaken. Ook de website Kinderen van Ouders met Psychische of Verslavingsproblemen geeft veel informatie.

Staat uw vraag er niet bij? ↓

Contact serviceteam
Ook kunt u contact opnemen met ons serviceteam via telefoonnummer 070-302 44 19 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag, 10.00- 15.00 uur) of per e-mail: service@denhaagmantelzorg.nl

Direct contact?
Bel dan met een servicepunt bij u in de buurt. De medewerkers van de servicepunten staan u graag te woord. U kunt ook een mail sturen of een servicepunt bij u in de buurt bezoeken. Een overzicht van locaties en adressen vindt u hier.