InloggenInschrijven

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen

Vervangende zorg

Tijd voor jezelf

Zorg je langere tijd voor een ander? Dan is het belangrijk dat je de zorg af en toe even kunt overdragen. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of als je een dag vrij wil. Dit heet respijtzorg. Professionals en vrijwilligers nemen de zorg tijdelijk van u over. De gemeente helpt je graag verder.

Respijtkaart

Per stadsdeel verkrijgbaar

Op 9 november 2018 heeft wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg) de Respijtkaart voor mantelzorgers onthuld. Deze kaart geeft het Haagse respijtaanbod voor de hele stad en ook per stadsdeel aan. Zo zie je snel welk aanbod in jouw buurt is. De kaart is nu fysiek verkrijgbaar bij de Servicepunten XL en de bibliotheken.

Respijtwijzer

Er is hulp die u zelf kunt regelen, zonder dat u naar de gemeente hoeft. Op de website van respijtwijzerdenhaag.nl vindt u een overzicht van meer dan 4.000 zorgboerderijen, zorghotels, logeerhuizen en locaties van dagopvang. Lees ook meer over financieringsmogelijkheden, respijtarrangementen en ervaringen van mantelzorgers en zorgvragers met respijtzorg.

Mantelzorg en werk

Heeft u naast uw mantelzorgtaken een gewone baan? Dat is een pittige combinatie, die veel van uw tijd vergt. Het is goed om met uw werkgever te praten over uw mantelzorgtaken. Misschien is er meer mogelijk dan u denkt, bijvoorbeeld flexibele werktijden.

De Stichting Werk & Mantelzorg helpt werkgevers bij het inrichten van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Na het doorlopen van een traject krijgen deze werkgevers de erkenning Mantelzorgvriendelijke werkgever. Misschien iets voor uw werkgever? Zie ook onderstaand filmpje over de Werk & Mantelzorg Buzz die tijdens de week van de mantelzorg door Den Haag reed om te zien of mantelzorg al goed bespreekbaar is met werkgevers. Wethouder Kavita Parbhudayal reed mee en luisterde naar de ervaringen van werkende mantelzorgers.

Mentale mantelzorg

Voor mantelzorgers die voor mensen met een geestelijke of mentale aandoening zorgen

Mantelzorgen voor iemand met een geestelijke, mentale of psychiatrische aandoening kan pittig zijn. En als zelfstandig wonen voor deze zorgvrager niet meer lukt is beschermd wonen misschien mogelijk. Er moet wél eerst gekeken worden of de zorgvrager hiervoor in aanmerking komt. Onderstaande instellingen geven deze indicatie af. U kunt hiervoor telefonisch terecht of het aanmeldformulier op een van de websites invullen.

Den Haag Mantezorg bij Evita Lokaal

Dagbesteding voor uw zorgvrager geeft u even tijd om op te laden. Hoe dat eruit ziet? Den Haag Mantelzorg keek even binnen bij Evita Lokaal. Bekijk het filmpje en maakt zo kennis met vervangende zorg.