Vragen en advies bij specifieke aandoeningen

Vragen en advies bij specifieke aandoeningen

Als u de mantelzorger bent van iemand met dementie of Alzheimer, psychische problematiek of een beperking heeft u waarschijnlijke specifieke vragen.

 

Als u zorgt voor iemand met dementie

Als uw naaste de diagnose dementie heeft gekregen betekent dit dat er dingen gaan veranderen. Er komen vragen bij u op. Hoe kunt u als naaste omgaan met dementie? Waar heeft u en de persoon met dementie behoefte aan? En hoe zorgt u goed voor uzelf terwijl u de ander helpt?


DementieLijn

De DementieLijn biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie.

Deze is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.

Ga voor meer informatie naar de DementieLijn (https://www.dementie.nl/dementielijn/)

 

Casemanager dementie

De casemanager dementie is een (vaste) begeleider van de zorgvrager met dementie én de mantelzorger. De casemanager wijst de weg en kan bemiddelen bij het regelen van zorg en bij het maken van keuzes. Ook beantwoordt deze vragen over de ziekte, helpt met het zoeken naar oplossingen en biedt een luisterend oor.

Een casemanager dementie wordt ook wel dementieconsulent of trajectbegeleider genoemd. Vaak is een casemanager dementie een gespecialiseerd wijkverpleegkundige.

 

De vergoeding van een casemanager valt onder de vergoeding voor wijkverpleging en wordt vanuit de basisverzekering van degene die zorg nodig heeft vergoed. U kunt zelf contact opnemen met een zorgorganisatie om casemanagement aan te vragen.

 

Via de Sociale Kaart Den Haag vindt u de zorgorganisaties in den Haag waar u kunt vragen naar een casemanager. Het is mogelijk om dit via uw zorgverzekeraar te regelen.

 

Haags Ontmoeten

In veel wijken vindt u ontmoetingsplekken. Bij Haags Ontmoeten spreekt u andere mantelzorgers met wie u ervaringen kunt uitwisselen. Er is een luisterend oor voor uw verhaal. Ook kunt u meedoen aan verschillende activiteiten.

Bekijk hier de trefpunten van Haags Ontmoeten

 

Ondersteuning voor mantelzorgers GGZ

Psychische problematiek raakt niet alleen de persoon zelf, maar ook naasten. Voortdurende zorg, onvoorspelbaarheid, veranderende relaties, onbegrip van de omgeving maar ook onmacht en verdriet kosten veel tijd en energie. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten, maar ook gevoelens van eenzaamheid.

U staat er niet alleen voor. Er zijn organisaties in Den Haag die u verder kunnen helpen.

 

Kompassie als steunpunt

Kompassie is het onafhankelijk steunpunt voor mentale gezondheid in Den Haag. Zij helpen zowel de zorgvrager als de mantelzorger. Kompassie biedt mantelzorgondersteuning in de vorm van een luisterend oor, begeleiding, informatie, advies en informatiebijeenkomsten. De ondersteuning wordt geboden door familie-ervaringsdeskundige familiecoaches van Kompassie. Het maakt niet uit of uw naaste in behandeling is bij een GGZ-instelling of niet. De ondersteuning is kosteloos en er zijn geen wachtlijsten.

 

Vind meer op de website van Kompassie

 

Familiecoach van Parnassia

Bij Parnassia vinden ze het belangrijk dat de mantelzorgers worden ondersteund. De familiecoaches bieden een luisterend oor en directe- en praktische ondersteuning. Zodat mantelzorgers en patiënten op een gezonde manier met elkaar verder kunnen.

 

Vind meer op de website van Parnassia

 

Mensen met een beperking

Zorgen voor een ouder, kind, ander familielid of vriend die hulp nodig heeft door een beperking, aandoening of ziekte is vaak vanzelfsprekend.

 

MEE Mantelzorg

Mantelzorgen voor een ouder, kind, ander familielid of vriend die hulp nodig heeft door een beperking, aandoening of ziekte is vaak vanzelfsprekend. Hoe combineert u de zorg met uw studie of werk? Houdt tijd over voor uzelf? Wat doet u om in balans te blijven? MEE Mantelzorg zet zich in om mantelzorgers en professionals te ondersteunen.

Bezoek MEE Mantelzorg voor de mogelijkheden.

Was this article useful for you?

0