InloggenInschrijven

Wonen en Huishouden

Wonen & huishouden

Ongemerkt gaan er veel uren zitten in huishoudelijke taken. Uren die u misschien liever zou besteden aan persoonlijke aandacht voor degene waarvoor u zorgt of die voor u zorgt. In Den Haag zijn diverse organisaties die u kunnen helpen bij de praktische kant van mantelzorg.

Huishouden

Voor stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc. kunt u hulp inroepen van b.v.:

Boodschappen

Voor het doen van boodschappen zijn een aantal mogelijkheden:

 • Online bestellen en laten bezorgen van boodschappen (alle supermarkten).
 • Een vrijwilliger inschakelen via de website van Burenhulp, of bel met 070 205 33 33
 • Boodschappendienst via het Wijkcentrum (bedoeld voor ouderen). Het kost 1,75 euro per keer.
  Loosduinen – De Henneberg, bel 070 - 205 25 90
  Scheveningen, bel 070 - 338 89 06
 • Versmarkt Vreeburg bezorgt boodschappen en koelverse maaltijden in Den Haag (3,50 euro bezorgkosten). Zie de website of bel 070 - 320 42 52.

Koken en eten

Er zijn diverse mogelijkheden voor het bezorgen van een maaltijd aan huis, of om ergens 'aan te schuiven':

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat zorgvragers hun zelfstandigheid behouden (of terugkrijgen). Een paar opties:

 • De Vilans hulpmiddelenwijzer geeft onafhankelijke informatie over bijvoorbeeld een scootmobiel of traplift, maar ook over speciale scharen, seniorenbedden of hulpmiddelen die het wassen en aankleden van iemand vergemakkelijken. Sommige hulpmiddelen kunnen betaald worden uit een persoonsgebonden budget (PGB)
 • Scootmobiel lenen bij Zebra Welzijn.
 • Via internet kunt u meerdere winkels vinden met de trefwoorden: thuiszorgwinkel, zorgwinkel en zorgthuiswinkel.
 • Kunt u zich door ziekte of een handicap niet (meer) goed redden in huis of daarbuiten? Misschien heeft u dan een voorziening nodig. Bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Ook hierbij kan de gemeente u verder helpen. Bezoek de website.

Klussen

Klussen in en rond het huis zijn vaak prima uit te besteden.

Hond uitlaten

De hond uitlaten kost veel tijd, u kunt het uitbesteden aan:

Administratie

Administratieve ondersteuning kan uw mantelzorgtaken verlichten. Zoek contact met:

Sociale kaart en Zorgwijzer

De volgende zoekmachines kunnen u verder helpen bij het vinden van activiteiten, ondersteuning en het vinden van een (zorg)instelling.

 • Dé online gemeentelijke wegwijzer naar activiteiten, ondersteuning en zorg bij u in de buurt. Ga naar: Sociale Kaart Den Haag
 • Er zijn verschillende vormen van zorg mogelijk, zowel thuis als in een (zorg)instelling, die kunnen bijdragen aan het behouden en bevorderen van de kwaliteit van leven. Zoek de zorg die bij jou past via de Zorgwijzer.

Personenalarmering 24/7

Een veilig gevoel wil iedereen hebben. Vindt u het prettig als u in nood vanuit huis altijd iemand kunt bereiken? Maak dan gebruik van de personenalarmering.

Wmo - Zorg en Ondersteuning

Kunt u niet meer alles zelf doen? Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of ouderdom? U kunt hulp krijgen bij het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van uw huis. Of aanvullend vervoer zoals de Taxibus. Een aanpassing in uw huis kan u ook helpen. Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt de gemeente u hierbij

 • Wmo-melding doen. Heeft u meer hulp nodig? Doe dan een Wmo-melding. De gemeente kijkt samen met u naar hulp.
 • Ondersteuning bij het huishouden. Denk hiebij aan hulp bij het regelen en plannen van uw huishouden, schoonmaken en schoon houden van uw woning en hulp bij het regelen van uw maaltijden en/of boodschappen

Woningaanpassingen

U wilt in uw woning blijven wonen, maar door ziekte of een beperking is dit lastig. De gemeente kan hierbij helpen door woningaanpassingen en hulpmiddelen te bieden.

 • Een aanpassing aan uw woning kan u helpen. Zo kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Bezoek de website van de gemeente Den Haag.

e-Health en slimme hulpmiddelen

Gezond en vitaal blijven en de regie behouden over uw eigen leven. Dat wil toch iedereen? e-Health heeft de toekomst. Benieuwd of technologie u verder kan helpen? Lees meer hieronder.

 •  iZi- Gezond langer thuis. Technologie kan ouderen helpen om zelfredzaam te blijven én om contact te houden met de eigen omgeving. Denk aan slimme hulpmiddelen zoals een digitale deurspion, senioren tablet, persoonlijke alarmering, sociale- en huishoud robots of sensoren in huis die uw leefpatroon meten.
 • Een e-buddy in huis! biedt digitale ondersteuning aan volwassenen die te maken hebben met gevoelens van eenzaamheid en/of rouw en verlies. Het is gebleken dat het  mantelzorgers helpt, omdat de ondersteuning vertrouwd en dichtbij is, op eigen gekozen momenten.

Fysieke hulpmiddelen

Soms zijn tastbare hulpmiddelen niet voldoende en omdat u zoveel mogelijke zelf wil blijven doen, kunnen verschillende therapieën u daarbij verder helpen.

 • Ergotherapie stelt mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Lees hier meer