InloggenInschrijven

Pagina wonen en huishouden Den Haag Mantelzorg

Wonen & huishouden

Ongemerkt gaan er veel uren zitten in huishoudelijke taken. Uren die u misschien liever zou besteden aan persoonlijke aandacht voor degene waarvoor u zorgt of die voor u zorgt. In Den Haag zijn diverse organisaties die u kunnen helpen bij de praktische kant van mantelzorg.

 

Huishoudelijke hulp & thuiszorg ↓

Huishoudelijke Hulp. Wilt u huishoudelijke verzorging aanvragen, dan kunt u hiervoor terecht bij het  WMO- loket. Dit kan via internet, telefonisch via tel: 070-353 75 00 of via een bezoek aan een stadsdeelkantoor. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en beslist over het toewijzen van huishoudelijke verzorging.

Thuiszorg. Woont u thuis en heeft u moeite met uzelf verzorgen? Bijvoorbeeld met douchen, wassen, aan- en uitkleden, haren kammen of eten maken? Dan kunt u hulp krijgen bij persoonlijke verzorging. U regelt deze hulp zelf of via uw zorgverzekeraar. Kijk hier voor een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt.

Boodschappen ↓

Boodschappen. Voor het doen of laten doen van boodschappen zijn een aantal mogelijkheden:

 • Bekijk het overzicht voor boodschappen hulp op de Sociale Kaart.
 • Een vrijwilliger inschakelen via de website van Den Haag Doet Burenhulp, of bel met 070-205 33 33.
 • Voor het laten bezorgen van boodschappen via de bekende supermarkten kunt u contact opnemen met supermarkten bij u in de buurt.

 

Koken en eten ↓

Koken en eten. Er zijn diverse mogelijkheden voor het bezorgen van een maaltijd aan huis, of om ergens aan te schuiven:

Hulpmiddelen ↓

Hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat zorgvragers hun zelfstandigheid (deels) behouden (of terugkrijgen). Een paar opties:

 • Verschillende thuiszorgwinkels bieden verschillende hulpmiddelen aan.
 • De Vilans hulpmiddelenwijzer geeft onafhankelijke informatie over bijvoorbeeld een scootmobiel of traplift, maar ook over speciale scharen, seniorenbedden of hulpmiddelen die het wassen en aankleden van iemand vergemakkelijken. Sommige hulpmiddelen kunnen betaald worden uit een persoonsgebonden budget (PGB)
 • Scootmobiel lenen bij Zebra Welzijn.
 • Kunt u zich door ziekte of een handicap niet (meer) goed redden in huis of daarbuiten? Misschien heeft u dan een voorziening nodig. Bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift. Ook hierbij kan de gemeente u verder helpen. Bezoek de website van de gemeente.

Klussen ↓

Klussen in en rond het huis zijn vaak prima uit te besteden.

 • Plaats een hulpvraag op de website van Den Haag Doet Burenhulp of bel naar 070-205 33 33. Voor kleine klussen zoals een lamp ophangen, het grasmaaien en onkruid verwijderen, voor computerhulp etc.
 • Kijk voor een overzicht van klusdiensten op de website van de Sociale Kaart.
 • De Klussendienst van Stichting Mooi verzorgt kleine klussen van maximaal 1 uur. Hier zitten kosten €6 euro per klus aan verbonden.

Hond uitlaten ↓

De hond uitlaten kost veel tijd en misschien heeft u even geen tijd, dan kunt u het uitbesteden aan:

Administratieve ondersteuning ↓

Wanneer u zorgt voor een ander blijft de administratie vaak liggen. Administratieve ondersteuning kan uw zorgtaken verlichten. 

 • Klik hier voor hulp bij de administratie en vind een organisaties die u gratis kan helpen bij het invullen van formulieren, het ordenen van post en de persoonlijke administratie.

Personenalarmering ↓

Een veilig gevoel wil iedereen hebben. Vindt u het prettig als u in nood vanuit huis altijd iemand 24 uur en 7 dagen per week kunt bereiken? Maak dan gebruik van de personenalarmering.

>Lees hier meer over personenalarmering

Zorgabonnementen ↓

Met een zorgabonnement bent u als zorgvrager verzekerd van ondersteuning en verzorging zonder te wachten. Dit kan bijvoorbeeld ter overbrugging wanneer uw mantelzorger op vakantie is, maar ook als u thuiskomt uit het ziekenhuis en direct ondersteuning nodig heeft.

>Bekijk hier alle zorgabonnementen

 

Woningaanpassingen ↓

U wilt in uw woning blijven wonen, maar door ziekte of een beperking is dit lastig. Woningaanpassingen en hulpmiddelen kunnen u helpen om thuis te blijven wonen.

 • De gemeente kan u helpen door  woningaanpassingen en hulpmiddelen te bieden. Zo kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Bezoek de website van de gemeente Den Haag.
 • Via de website van de Sociale Kaart vindt u een overzicht van verschillende thuiszorgwinkels die hulpmiddelen aanbieden.
 • Ergotherapeuten kunnen u ook helpen bij het vinden van de juiste woningaanpassingen. Zij kunnen met u meekijken.
 • Soms zijn er kleine technische aanpassingen nodig in huis. Kijk hiervoor bij domotica.

e-Health en slimme hulpmiddelen ↓

Gezond en vitaal blijven en de regie behouden over uw eigen leven. Dat wil toch iedereen? e-Health heeft de toekomst. Benieuwd of technologie u verder kan helpen? Lees meer over deze slimme hulpmiddelen hieronder.

 •  iZi-Gezond langer thuis. Technologie kan ouderen helpen om zelfredzaam te blijven én om contact te houden met de eigen omgeving. Denk aan slimme hulpmiddelen zoals een digitale deurspion, senioren tablet, persoonlijke alarmering, sociale- en huishoud robots of sensoren in huis die uw leefpatroon meten.
 • Een e-buddy in huis! biedt digitale ondersteuning aan volwassenen die te maken hebben met gevoelens van eenzaamheid en/of rouw en verlies. Het is gebleken dat het  mantelzorgers helpt, omdat de ondersteuning vertrouwd en dichtbij is, op eigen gekozen momenten.
 • SeniorenPreventie.nl bedenkt en installeert praktische hulpmiddelen die langer thuiswonen ondersteunen.
 • Sensara HomeCare is een uniek systeem waarmee  mantelzorgers op afstand kunnen zien hoe het gaat. Het systeem geeft vooral ook de zorgvrager een gerust gevoel, omdat de mantelzorger een melding krijgt op hun smartphone als er onverhoopt hulp nodig is.

Hulp bij lichamelijke gezondheid ↓

Soms zijn tastbare hulpmiddelen niet voldoende en omdat u zoveel mogelijke zelf wil blijven doen, kunnen verschillende oplossingen en therapieën u daarbij helpen.

 • Een overzicht met oplossingen en hulpmiddelen bij een blessure of een handicap vindt u via Scouters.
 • Ergotherapie stelt mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk.

  >Hier vindt u een overzicht van ergotherapeuten

 

Telefooncirkel ↓

Binnen de Telefooncirkel bellen deelnemers elkaar in een vaste volgorde. De Telefooncirkel zorgt voor wat extra aanspraak, en neemt u niet op, dan gaat een vrijwilliger even langs om te horen of het goed gaat. De Telefooncirkel wordt iedere ochtend gestart door een vrijwilliger, de laatste deelnemer belt de vrijwillige medewerker om de cirkel rond te maken. De Telefooncirkel is er voor oudere wijkbewoners die alleen wonen, of moeilijk de deur uit komen.

  In Den Haag zijn er telefooncirkels in Mariahoeve, Bezuidenhout, Morgenstond, Transvaal, Zeeheldenkwartier, Laak, Loosduinen, Centrum en Scheveningen.

>Kijk hier voor alle telefooncirkels