Zorg uitbesteden

Hulp aanvragen via Wmo
Als er naast jouw zorg meer hulp en ondersteuning nodig is om je naaste te verzorgen, dan kun je terecht bij de gemeente. Jij en je naaste kunnen een Wmo-melding doen om hulp te krijgen bij het huishouden, voor veranderingen in de woning, een taxi en individuele begeleiding.
Je kunt via de website van de gemeente Den Haag een afspraak maken of je belt: 070-353 75 00. Je kunt ook naar een stadsdeelkantoor om een afspraak te maken. De gemeente beoordeelt jullie aanvraag voor hulp.
Daarna komt er een keukentafelgesprek: de gemeente komt langs om met je naaste te praten. Het is belangrijk om als mantelzorger aanwezig te zijn bij dit gesprek. Ze zoeken uit wat je naaste zelf kan met hulp van jou als mantelzorger, familie en vrienden en wat de gemeente moet organiseren.

Thuiszorg
Is er extra hulp nodig met de verzorging van je naaste? Bijvoorbeeld met douchen, wassen, aan- en uitkleden, haren kammen of eten maken? Daar kan een thuiszorgorganisatie ook bij helpen. De kosten die via hen worden gemaakt voor verpleging en persoonlijke zorg vallen onder de Zorgverzekeringswet en worden vergoed vanuit de zorgverzekering van je naaste. Neem dus altijd even contact op met de zorgverzekering van je man, vrouw, kind, moeder of buurvrouw om te zien wat er mogelijk is. Misschien kunnen jullie wel thuiszorg aanvragen.
Vind een thuiszorgorganisatie in de buurt via de Sociale Kaart.

Vervangende zorg
Heb je behoefte aan een nacht doorslapen, vervangend vervoer of tijd voor jezelf? Of wil je op een ontspannen vakantie met degene voor wie je zorgt? Of je nu zorgt voor een volwassene of voor een kind. Je hoeft het niet alleen te doen! Vervangende zorg (respijtzorg) kan je helpen. Vind meer informatie over logeermogelijkheden via de Sociale Kaart.
Vind meer informatie over de vergoeding van vervangende zorg via MantelzorgNL.

Zorgabonnement
Bij een zorgorganisatie in de buurt is het mogelijk om een zorgabonnement af te sluiten voor je naaste. Het grote voordeel is dat degene voor wie je zorgt verzekerd is van ondersteuning en verzorging zonder te wachten. Dit kan bijvoorbeeld als overbrugging wanneer je als mantelzorger op vakantie bent, maar ook als je naaste thuiskomt uit het ziekenhuis en direct ondersteuning nodig heeft.
Vind hier de mogelijkheden voor zorgabonnementen via de Sociale Kaart.

X
X